Equinor og Fluxys er blitt enige om å initiere et stort infrastrukturprosjekt for transport og fangst av CO2 til Norge, skriver Equinor i en pressemelding.

Det belgiske selskapet Fluxys vil stå for bygging og vedlikehold av et 1000 kilometer langt rør som skal transportere CO2 fra nordeuropeisk industri til Norge. Formålet med røret er avkarbonisering av industri i Nordvest-Europa.

Prosjektet er på et tidlig stadium, med en mulig investeringsbeslutning først i 2025.

– Vi er glade for å lansere infrastrukturprosjektet for CO2-transport med Fluxys i Belgia. Sammen har vi muligheten til å oppnå avkarbonisering i stor skala av europeiske, karbonintensive industrigrener, sier Grete Tveit, direktør for lavkarbonløsninger i Equinor.

Vil nå ut til andre aktører

Selskapene ser for seg at deler av rørledningen vil forgrene seg til den franske byen Dunkirk, og at flere koblinger vil gå til andre Nord-Europeiske land.

Offshore-rørledningen skal ha en kapasitet til å transportere 20–40 millioner tonn CO2 i året. Equinor ser på prosjektet som en del av en større plan for å avkarbonisere europeiske karbonintensive næringer.

Fluxys og Equinor vil nå ut til andre industrielle aktører for å presentere prosjektet som en potensiell løsning på deres utslippsproblemer.

Langskip

Norge er i gang med Europas første fullskala karbonfangst og -lagringsprosjekt, Langskip. Her skal i første omgang utslipp fra Norcems sementfabrikk i Brevik og avfallsanlegget på Klemetsrud utenfor Oslo fanges, sendes med skip til Vestlandet, og så transporteres i rør til reservoarer under havbunnen for lagring. Equinor er operatør for transport- og lagringsdelen.

Både Equinor og norske myndigheter har uttrykt ambisjoner om at flere europeiske industriaktører skal knytte seg til prosjektet, og etter hvert også sende CO2 for lagring i Nordsjøen, enten med skip eller med rør. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.