Sist uke avdekket DN at Equinor har hatt enorme tap i USA.

Mangeårig tillitsvalgt i Equinor, Bjørn Asle Teige, mener konserndirektør Torgrim Reitans stilling henger i en tynn tråd.

Det er NRK som melder saken.

– Når en vanlig ansatt har rotet med en reiseregning, får han advarsel og blir truet med oppsigelse. Her kan de sette en hel bedrift på spill, flere hundre milliarder, og da skal de bare lære, sier Teige til NRK.

Equinor har tapt enorme beløp etter 20 års satsinger i USA. Det fremførbare skattemessige underskuddet har nå passert 200 milliarder kroner. Mye av tapene har kommet de siste årene etter at selskapet investerte tungt i utvinning av skifergass og skiferolje på land.

Mener konserndirektør Reitan må gå

NRK skriver at Teige sier han og flere andre tillitsvalgte advarte toppledelsen mot å gå inn i olje- og gassvirksomhet på land i USA.

– I perioden fra 2010 og utover advarte vi mot disse store oppkjøpene i USA. Det var ting vi ikke hadde greie på egentlig, sier Teige ifølge NRK.

Han mener det er tre personer som må bære hovedansvaret for at ting gikk så galt som det gjorde:

– I denne perioden dette skjedde var det en trio som holdt på. Det var Helge Lund som var sjef, det var strategisjefen John Knight og det var finansdirektør Torgrim Reitan. De to første har sluttet frivillig, sier Teige.

Konsernsjef Eldar Sætre i Equinor har derimot ingen planer om å be Reitan om å trekke seg:

– Torgrim Reitan er en viktig person i min ledergruppe i dag. Det var han jeg sendte til USA for å lede USA-virksomheten i 2015 og rydde opp i de utfordringene vi hadde. Dette har Torgrim levert kraftfullt på, og vi har en helt annen situasjon i dag når det gjelder lønnsomhet og internkontroll, sier Sætre til NRK.

– Han hadde min tillit den gang og han har min tillit fortsatt, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.