Fredag morgen legger Norges største selskap, olje- og energigiganten Equinor, frem sin ferske årsrapport for fjoråret. I årsrapportene gås virksomheten gjennom i detalj. Her vises også lønn og bonus for konsernledelsen.
Årsrapporten for fjoråret viser at de permanente medlemmene av konsernledelsen har frasagt seg retten til å motta bonus for 2020, som formelt godkjent av styret.
– Konsernledelsen varslet allerede i mars at de ville frasi seg bonus for 2020 med bakgrunn i en markedssituasjonen som kom som en følge av Covid-19. Vi måtte gjøre en rekke ekstraordinære tiltak for å styrke selskapets robusthet og finansielle situasjon, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Equinor.
De best betalte
Her er de tre Equinor-toppene som fikk mest betalt i fjor.
- Tidligere konsernsjef Eldar Sætre fikk en samlet kompensasjon på 1,16 millioner dollar. Det tilsvarer nesten ti millioner kroner med dagens kronekurs.
- Al Cook, konserndirektør for utvikling og produksjon internasjonalt, fikk en samlet kompensasjon på 1,04 millioner dollar. Det tilsvarer nesten ni millioner kroner med dagens kronekurs.
- Margareth Øvrum, tidligere konserndirektør for utvikling og produksjon Brasil, fikk en samlet kompensasjon på 909.000 dollar. Det tilsvarer rundt 7,7 millioner kroner med dagens kronekurs.
Eldar Sætre gikk av som konsernsjef i fjor høst. Al Cooks fastlønn inkluderer 75.000 dollar som kompensasjon for pensjonsoppsparing. Margareth Øvrum gikk av med pensjon ved årsskiftet.
Flere har forlatt konsernledelsen
Flere av toppene i Equinor har forlatt selskapet både før etter Anders Opedal tok over som ny konsernsjef for Eldar Sætre i høst. Tidligere finansdirektør Lars Christian Bacher forlot stillingen bare få dager før Opedal overtok som toppsjef. Bacher var regnet som en av favorittene til å etterfølge Eldar Sætre som konsernsjef. Han fikk en samlet kompensasjon på 477.000 dollar, tilsvarende rundt fire millioner kroner med dagens kronekurs.
Torgrim Reitan, tidligere sjef for Equinors internasjonale virksomhet, kjempet også om toppjobben. Da Opedal la frem den nye konsernledelsen i fjor høst var han ikke på blokken. Han gikk over som direktør for finans og kontroll i forretningsområdet Fornybar. Han fikk en samlet kompensasjon på 614.000 dollar, tilsvarende rundt 5,2 millioner kroner med dagens kronekurs.
Tidlig i 2021 skrev DN at Equinor-veteranen Torger Rød blir ny toppsjef i oljeselskapet Vår Energi. Han har hatt flere nøkkelstillinger i Equinor, blant annet prosjektdirektør, og var senest sikkerhetssjef i selskapet.
Historisk svakt kvartalsresultat
I februar la Equinor frem sitt svakeste kvartalsresultat noensinne. Det justerte resultatet etter skatt endte på minus 554 millioner dollar i fjerde kvartal. Selskapet må tilbake til tredje kvartal 2016, midt i den tyngste oljekriseperioden, for å finne lignende svake tall. Da endte tapene på 261 millioner dollar etter skatt.
Som for de fleste oljeselskaper ble 2020 et tøft år for Equinor, med kraftig fallende oljeetterspørsel verden over og en oljepris som derfor også falt voldsomt. Mens den norske virksomheten har levert positive resultater, har pengene rent ut av den internasjonale virksomheten.
Samtidig som resultatene for fjerde kvartal ble presentert, kunngjorde Equinor samtidig at det selger seg ut av Bakken-feltet i USA.
– Vi vil jobbe med vår internasjonale virksomhet som vi har jobbet over flere år. For det første jobber vi med å forbedre alle eiendelene vi har. Enten som operatør, eller så jobber vi gjennom partnerskapet for å sikre at operatøren gjør en så god jobb som mulig og skaper verdi for oss. Og så vil vi bruke leting og forretningsutvikling som verktøy i den verdiskapingen. Men retningen mot en mer robust internasjonal portefølje, den er veldig klar, sa konsernsjef Anders Opedal da.
Comeback i oljeprisen
Det har vært flere lyspunkter for Equinor de siste månedene. Oljeprisen har steget til over 60 dollar fatet og har i korte øyeblikk handlet over 70 dollar fatet i år.
Equinor har gjort mer innen fornybar energi, både på vind og samarbeid innen hydrogen. I september i fjor solgte Equinor halvparten av havvindprosjektene Empire Wind og Beacon Wind i USA til BP for ti milliarder kroner.
Gevinsten var på ni milliarder kroner og imponerte analytikerne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.