Det var med stor begeistring Eldar Sætre, hans finansdirektør Lars Christian Bacher og fornybarsjef Pål Eitrheim presenterte sine nye planer foran et knippe analytikere og journalister i Londons finanssentrum torsdag.

Det ble snakket varmt om å økende kontantstrøm, økte utbytter til aksjonærene og viktigheten av det grønne skiftet.

Aksjonærene derimot, er ikke like begeistret.

Siden Eldar Sætre gikk på talerstolen i London, har aksjekursen til Equinor over de to siste dagene falt med 6,88 prosent. Verdier for 40 milliarder kroner er visket bort fra den norske oljegigantens markedsverdi.

Fornybart

– Det markedet er redd for er at man investerer mindre i prosjekter med god lønnsomhet og flytter en større andel av investeringene i prosjekter med lavere lønnsomhet, sier analytikere Christian Yggeseth i Danske Bank.

Få år tilbake hadde Equinor mål om at mellom 15 og 20 prosent av investeringsbudsjettet skulle tilfalle fornybar i 2030. Dette er nå fremskyndet til å være gjeldende om to til tre år.

– Det er en helt annen avkastningsprofil på fornybare investeringer enn i olje, sier Yggeseth, som peker på at Johan Sverdrup, som riktignok er et spesielt tilfelle, har en tilbakebetalingstid på investert kapital på 15 måneder. Til sammenligning har Equinos vindprosjekt Doggerbank en avkastning på investert kapital på mellom fire og fem prosent.

Analytikeren tror videre at det ikke lenger vil være plass til et tilbakekjøpsprogram med en oljepris på 60 dollar fatet når investeringene etter planen skal være på 12 milliarder dollar i 2022–2023.

– Man kan forvente å ha et program som strekker seg ut perioden, men når man kommer til 2022 er det ikke rom for ytterligere tilbakekjøp, og da vil direkteavkastning i selskapet falle. Vi tror det er det investorene ikke liker, sier han.

Flere nedgraderer aksjen

Etter kapitalmarkedsdagen torsdag har flere meglerhus justert ned sitt kursmål på Equinor.

  • Danske Bank har redusert kursmålet fra 175 til 168 kroner, fortsatt med holdanbefaling.
  • Carnegie har nedgradert aksjen fra hold til selg og redusert kursmålet fra 185 kroner til 160 kroner.
  • Sparebank 1 Markets har nedgradert fra kjøp til nøytralt med et nytt kursmål på 185 kroner fra tidligere 205 kroner.

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen skriver i en analyse at de har kuttet estimatene på inntjening per aksje med 15–19 prosent for årene 2020–2022 etter å ha revidert ned sine anslag for europeiske gasspriser de tre neste årene ganske betydelig. Det påpekes at endringen ikke skyldes ny informasjon fra kapitalmarkedsdagen til Equinor.

– Et viktig fokus de neste kvartalene er etter vårt syn avkastningen på fornybare investeringer versus redusert volatilitet i kontantstrømmen, skriver Sveen-Nilsen.

Analytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie mener Equinor skuffet på den kortsiktige guidingen på produksjon og investeringer (capex). Han mener selskapets nye utslippsmål gjør at investeringer i naturgass og fornybar energi går på bekostning av mer lønnsom olje og gass.

– Vi tror det eneste som kan redde aksjekursen på nær sikt, er en oppgang i oljeprisene, selv om selskapets nye strategi virker å være å ikke investere i lønnsomme oljeprosjekter, skriver han i en analyse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.