Midt under finanskrisehøsten 2008 klinte daværende Statoil til med sin første store investering i den fremvoksende skiferindustrien i USA. Siden den gang har de produserte volumene av olje og gass fra skiferformasjoner i USA forbløffet de fleste, men de samme volumene har også bidratt til å dempe olje- og gassprisene globalt.

Nye milliardtap

I tredje kvartal gjorde Equinor derfor nok en stor nedskrivning av verdiene i balansen, hovedsakelig knyttet til olje- og gass-skifereierandelene i USA. Av 2,8 milliarder dollar i nedskrivninger i kvartalet, var 2,24 milliarder dollar knyttet til landvirksomheten i USA. Equinor har tidligere skrevet opp deler av investeringene, men må nå skrive dem ned igjen.

– Vi har gjort endringer i våre langsiktige prisforventninger for olje- og gass i mer forsiktig retning. Det får i første rekke effekt for eiendeler anskaffet gjennom oppkjøp, som har en høyere inngangsverdi i vår portefølje enn felt vi har utviklet selv. I første rekke handler det om landbaserte eiendeler i USA, som utgjør 2,2 milliarder dollar av nedskrivningene, sier konsernsjef Eldar Sætre på kvartalspresentasjonen.

Konsernsjef Eldar Sætre i Equinors sitter på et pengesluk i USA.
Konsernsjef Eldar Sætre i Equinors sitter på et pengesluk i USA. (Foto: Gunnar Lier)

Equinor har imidlertid fortsatt et relativt lyst syn på den langsiktige oljeprisen, selv om banen er forskjøvet noe.

– Vi ser for oss en svakt økende pris fra dagens nivå til 80 dollar fatet i 2030, sier Sætre.

Prisen på nordsjøolje lå torsdag på 60,9 dollar fatet.

Samlet innebar nedskrivningene at selskapet måtte rapportere et kvartalsunderskudd på 1,11 milliarder dollar. I samme kvartal året før var kvartalsoverskudddet på 1,7 milliarder dollar.

Ser lyspunkter

I kvartalspresentasjonen torsdag var resultatet trukket kraftig ned av lave olje- og gasspriser, og lavere gassleveranser enn i tilsvarende kvartal året før. Likevel legger Sætre vekt på at tredje kvartal var et transformativt kvartal, i første rekke ved at Equinor fikk klarsignal til store fornybarprosjekter som Empire Wind og Doggerbank, begge gedigne havvindanlegg. Sætre legger spesielt vekt på vindseieren på Doggerbank, der Equinor fikk tilslag fra myndighetene på å utvikle tre av tre prosjekter selskapet søkte om.

– Det er et ekte hattrick. Det første norske i Storbritannia siden Joshua King satte tre for Bournemouth mot West Ham i september 2017. Vi får ta med oss det vi kan her, sier fotballentusiasten Sætre.

Han trakk også frem oppstarten av Johan Sverdrup-feltet 5. oktober, selv om dette strengt tatt skjedde etter kvartalets slutt.

Flere problemer

Sætre fikk likevel flere spørsmål om problemer som plager selskapet, for eksempel Martin Linge-utbyggingen, som nå har sprukket med 85 prosent og stadig utsettes. Total var opprinnelig operatør i feltet, og Equinor eier av 19 prosent, men Equinor kjøpte for to år siden Totals majoritetspost og tok kontroll over utbyggingen.

– Det er klart vi har to deler i dette prosjektet, nemlig den ene delen som fulgte med fra begynnelsen av, og den delen vi kjøpte fra Total. Summen av det er nok litt på den triste siden, men den delen vi kjøpte er nok lønnsom fra vår side, sier Sætre på presentasjonen.

Han ble også spurt om mangelen på fremdrift i det såkalte Noaka-prosjektet i Nordsjøen, et av de siste store mulige utbyggingsprosjekter det ikke er funnet en løsning for. Aker BP og Equinor strides langt på overtid om konseptet. Aker BP argumenterer for en sentralisert utbygging dette selskapet mener vil gi 300 millioner fat høyere utvinning enn Equinors prefererte oppdelte, desentraliserte konsept.

– Det er to syn på det, er alt Sætre vil si om saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.