Økte oljepriser og kostnadskutt de siste årene gir Equinors konsernsjef all grunn til å glise når han møter analytikere og investorer i Londons finansdistrikt City senere onsdag formiddag.

Tallene for fjerde kvartal som ble lagt frem i dag tidlig viser svært god lønnsomhet i det som er Norges suverent største selskap. Det justerte driftsresultatet for fjorårets siste kvartal endte på 4,4 milliarder dollar. På forhånd hadde analytikere ventet et resultat på 4,78 milliarder dollar, ifølge TDN Direkt. Til sammenligning fikk Equinor et justert driftsresultat på 3,96 milliarder dollar i siste kvartal i 2017.

Selskapet varsler nå at det vil øke utbytte med 13 prosent til 0,26 dollar per aksje.

– Sterk drift og høy produksjon ga solide resultater og kontantstrøm i et kvartal med betydelige markedssvingninger. Vi leverte økt avkastning for året som helhet, og forventer økt inntjening også fremover. Etter sterke forbedringer de senere år, foreslår styret å øke kvartalsutbyttet med 13 prosent til 0,26 dollar per aksje, sier Eldar Sætre i en melding.

Ny anslag

Samtidig med at tallene for fjoråret nå er klare, legger selskapet frem en rekke oppdateringer. De viktigste er:

  • Equinor venter at produksjonen i 2019 skal ligge på omtrent samme nivå som i 2018 med en gjennomsnittlig årlig produksjonsvekst på om lag tre prosent fra 2019 til 2025.
  • Selskapet venter å bruke rundt 11 milliarder dollar på organiske investeringer i 2019.
  • Selskapet venter å bruke rundt 1,7 milliarder dollar på leting i 2019.
  • Equinor mener det nå har kapasitet til å generere om lag 14 milliarder dollar i fri kontantstrøm fra 2019 til 2021. Equinor kan levere positiv organisk fri kontantstrøm ved en oljepris under 50 dollar fatet fra 2019 til 2021.
  • Utbytte økes altså til 0,26 dollar fatet.

– Equinor leverer allerede industriledende avkastning, og forventer å øke avkastningen og kontantstrømmen ytterligere fremover. Vi leverte rekordhøy produksjon i 2018, og vi er godt posisjonert for lønnsom vekst i årene fremover, sier Sætre.

Den norske oljegiganten hadde en samlet egenproduksjon på 2,170 millioner fat oljeekvivalenter per dag i fjerde kvartal. Det er en økning fra 2,134 millioner oljeekvivalenter per dag i samme periode i 2017.

Økte kontantstrømmer

Equinors økte resultat følger konkurrenter som Exxon, BP, Chevron og Shell som allerede har lagt frem tallene for 2018. Men til tross for den økte inntjeningen har kursutviklingen for Equinor ikke vært noe å rope hurra for. Før børsen åpner onsdag formiddag viser aksjekursen en nedgang på 14 prosent siden toppen i slutten av september i fjor. I samme periode har oljeprisen falt med nærmere 30 prosent.

Selskaper som BP, Chevron og Shell har allerede varslet tilbakekjøp av aksjer. Tilbakekjøpene av aksjer kommer i kjølvannet av en sterk økning i kontantstrømmen fra oljeselskapene. Den økte kontantstrømmen skyldes den kraftige økningen i oljeprisen sammen med betydelige kostnadsreduksjoner i selskapene. Fra en bunn på 27 dollar fatet i januar 2016 har oljeprisen steget til over 60 dollar fatet.

Brasil og USA

På plass i London er en samlet konsernledelse i Equinor. De som skal holde egne presentasjoner foruten konsernsjef Eldar Sætre, er konserndirektørene Lars Christian Bacher, Arne Sigve Nylund, Torgrim Reitan og Margareth Øvrum. Særlig er det knyttet spenning til presentasjonene fra Øvrum, selskapets sjef for Brasil og Torgrim Reitan som styrer resten av den internasjonale porteføljen.

Brasil er det nye store satsingsområdet til Equinor. Tidligere har selskapet offentliggjort planer om å investere rundt 15 milliarder dollar, over 120 milliarder kroner, i feltutbygginger i Brasil.

Og investeringene skal gi god avkastning har konsernsjef Eldar Sætre lovet.

– Vi ser, basert på våre prisforutsetninger, en kontantstrøm i 2030 etter skatt på rundt to milliarder dollar per år. Det er en formidabel satsing. Etter norsk sokkel kan dette bli den største satsingen vi har, sa Sætre til Dagens Næringsliv i sommer.

Letedirektør Tim Dodson var ikke mindre optimistisk da han under oljemessen i Stavanger dro linjene helt tilbake til de store funnene på norsk sokkel på 1970-tallet.

– Dette er det mest spennende jeg har vært med på i hele min karriere, sa Dodson.

For internasjonal sjef Torgrim Reitan er særlig spenningen knyttet til hvordan han ser på utviklingen i den amerikanske landvirksomheten. Reitan har fått ansvaret med å kutte kostnadene kraftig i landvirksomheten. Hittil har den amerikanske virksomheten blitt mest kjent for de enorme nedskrivningene. Samlet har selskapet tatt nedskrivninger på over 60 milliarder kroner knyttet til virksomheten på land i USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– De greiene her er bare helt sykehus
Vi tok en runde med hotellinvestor Petter Stordalen som snart omringer Oslo S med hoteller.
02:34
Publisert: