Det norske olje- og gasselskapet Equinor har besluttet å endre sin praksis for hvordan gevinster og tap fra salg av eiendeler inkluderes i Equinors justerte resultat for fornybarsegmentet.

I en melding tirsdag skriver Equinor at denne beslutningen kommer etter en forespørsel om informasjon fra, og påfølgende dialog med, Finanstilsynet. Beslutningen er i tråd med Finanstilsynets foreløpige vurdering, opplyses det.

Kritisk eks-strateg

Tidligere i år skrev DN om tidligere sjefstrateg Peter Hermanrud som var svært kritisk til Equinors regnskapsprinsipper for selskapets fornybarsatsning.

– Det er veldig uheldig dette her. Det er skremmende, sa han.

Det som fikk den erfarne finansprofilen til å reagere var Equinors regnskapsføring av en gevinst på nærmere 1,4 milliarder dollar, rundt 12 milliarder kroner. Dette kom fra salg av andeler i to havvindparker i USA og Storbritannia og var inkludert i det justerte driftsresultatet.

Han mente salgsgevinster ikke hører hjemme i det justerte resultatet siden vitsen med å justere inntjening er å finne noe som er representativt for fremtiden. Dessuten reagerte han på at Equinor ikke da også tok med nedskrivninger i andre deler av konsernet.

Den gang var ikke Equinor-sjef Anders Opedal enig i kritikken.

– Vi ønsker å vise resultatene fra dette segmentet, i og med at de er så forskjellige fra olje- og gass-segmentet. Når vi har valgt rapporteringsmetode, så har vi jo rett og slett skjelt til annen industri som vi kan sammenligne oss med, innenfor offshore vind. Vi har valgt samme rapporteringsmetode som dem, nettopp fordi at i forhold til olje og gass, hvor salg ikke er en del av fortjenesteelementet, så ser vi at det å være tidlig inne og gjøre nedsalg er en del av operasjonsmodellen vår, sa Opedal, som følte de bedre fikk frem de totale resultatene ved å gjøre det på denne måten.

Nå har imidlertid selskapet snudd.

Endrer praksis

I tirsdagens melding skriver nemlig Equinor at det vil utelate gevinster og/eller tap fra salg av eiendeler fra det justerte resultatet, som alternativt mål for alle segmenter i selskapet. Tidligere perioder som påvirkes av denne endringen bli presentert i kvartalsrapporten for tredje kvartal i år i tråd med den nye praksisen.

«Equinor vil i sin finansielle rapportering for tredje kvartal 2021 legge til grunn en konsistent praksis for sitt fornybarsegment, så vel som for oppstrøms- og midtstrøms segmentene», skriver Equinor tirsdag.

En annen kritiker av Equinors regnskapspraksis er analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets, der han var kollega med Hermanrud inntil sistnevnte sluttet i sommer for å begynne med private investeringer. Tirsdag hilser analytikeren selskapets «veldig kloke» beslutning velkommen, men sparer ikke på kruttet når han minner om hvorfor han var kritisk til den «totalt ulogiske» praksisen som nå endres:

«Det er dobbelt ulogisk å inkludere nedsalgsgevinster i det justerte resultatet for et forretningsområde som er forventet å VOKSE! Uansett, det hører fortiden til,» skriver han i et notat.

Slo seg ikke til ro

Equinors største eier er staten, og regjeringen varslet kort tid etter den første resultatrapporten der selskapet brukte den nye praksisen, at den ville be om en redegjørelse på sitt ordinære kvartalsmøte med Equinor.

I etterkant av det møtet var signalet fra Olje- og energidepartementet – som siden har overlatt eierskapet i Equinor til Næringsdepartementet – at regjeringen ikke hadde slått seg helt til ro med saken.

– Fra departementets side ble det vektlagt at format og innhold i rapporteringen må være slik at investorer, analytikere og andre interessenter på en informert måte kan vurdere verdiutviklingen i selskapet. Equinor uttalte at selskapet lytter til alle interessenter og vil høste erfaringer fra det nye rapporteringssegmentet i tiden fremover. Departementet vil følge med på dette og fortsette dialogen med selskapet i kommende møter, sa kommunikasjonssjef Ole Berthelsen i juni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.