Equinor har inngått en avtale med BP om salg av eierandeler på 50 prosent i Empire Wind og Beacon Wind på østkysten av USA for en samlet pris før justeringer på 1,1 milliarder dollar, tilsvarende ti milliarder kroner, ifølge en melding torsdag.

Gevinsten er på ni milliarder kroner.

Samtidig etablerer de to oljegigantene et strategisk partnerskap for ytterligere vekst innen havvind i USA.

– Vi ser frem til å samarbeide med BP som deler vår ambisjon om sterk vekst innen fornybar energi. Partnerskapet understreker begge selskapenes ønske om å akselerere energitransisjonen. Ved å kombinere våre styrker, vil vi sammen kunne utvikle en lønnsom havvindvirksomhet i USA, sier konsernsjef Eldar Sætre i en melding.

Tidligere Equinor-sjef Helge Lund er styreleder i BP.

Fortsetter som operatør

I dag har Equinor en eierandel på 100 prosent i både Empire Wind-lisensen, som ligger utenfor kysten av delstaten New York, og Beacon Wind-lisensen, som ligger utenfor kysten av Massachusetts.

Equinor vil fortsette som operatør for begge prosjektene i utviklings-, bygge- og driftsfasen. Havvindparkene vil etter hvert få lik bemanning fra begge selskaper, opplyses det.

– Transaksjonen med BP viser vår evne til å skape verdi gjennom utvikling av havvindprosjekter. I løpet av de siste ti årene har Equinor bygd ledende havvindekspertise. Vi har sikret tilgang til attraktive havvindområder og har utviklet en betydelig prosjektportefølje. Ved å optimalisere eierandeler og ta inn nye samarbeidspartnere kan vi realisere verdi og øke den finansielle fleksibiliteten for å finansiere ytterligere vekst, sier konserndirektør for Nye energiløsninger i Equinor, Pål Eitrheim.

Skal tidoble lavkarbon-investeringer

BP har med norske Helge Lund i styret dratt seg i en ganske annen retning enn for noen få år siden. For det første har det britiske oljeselskapet senket sine langsiktige prisanslag for olje kraftig. For det andre har det lagt frem noen av de mer ambisiøse klimamålene blant europeiske oljeselskaper. Innen 2030 vil selskapet blant annet:

  • Tidoble sine lavkarbon-investeringer.
  • Kutte produksjonen med 40 prosent.
  • Redusere den såkalte karbonintensiteten fra produktene det selger med over 15 prosent.

I tillegg har selskapet forpliktet seg til ikke å begynne med leting i nye land.

– Energimarkedene forandrer seg fundamentalt og snur mot lavkarbon, drevet av forventninger i samfunnet, teknologi og endringer i forbrukernes preferanser, sa styreleder Helge Lund da planene med lagt frem for en drøy måned siden.

Nå satses det altså på vind i USA.

Vil utvide samarbeidet

Etter hvert som partnerskapet utvikler seg, håper begge selskapene å utvide samarbeidet ytterligere i et globalt marked som ventes å øke til mellom 600 og 800 gigawatt (GW) på verdensbasis innen 2050.

«Equinor har tidligere annonsert ambisjoner om vekst innen fornybart til fire til seks GW innen 2026 og til mellom 12 til 16 GW innen 2035, samt indikert forventninger om en akselerering av disse ambisjonene. Equinor bygger betydelige posisjoner i sine kjerneområder for havvind – Nordsjøen, USA og Østersjøen – samtidig som selskapet jobber med vekstmuligheter i andre utvalgte markeder for både bunnfast og flytende havvind», heter det i meldingen.

BPs kjøp av eierandeler i Empire Wind og Beacon Wind har virkning fra 1. januar 2020 og ventes å bli sluttført tidlig i 2021, forutsatt at alminnelige vilkår oppfylles, inkludert ordinære prisjusteringer og godkjennelse fra myndighetene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.