Det var i VG lørdag konsernsjef Anders Opedal i Equinor lanserte planer og konkretisering av et storstilt spleiselag for en grønn omstilling av norsk sokkel. Planen innebærer investeringer på 350 milliarder kroner.

Selv er Equinor villig til å investere 100 milliarder kroner i planen. Planen som Equinor har forsøkt å konkretisere bygger blant annet på regjeringens energimelding som ble lagt frem i juni og den felles energi- og industripolitiske plattformen fra LO og NHO.

– Vi peker i denne planen på muligheter som er på norsk sokkel ut fra de konkurransefordelene som finnes. Men dette er en plan i tidlig fase og vil være avhengig av løsninger vi finner sammen med myndigheter, andre industriaktører og organisasjoner, sier pressetalsmann Eskil Eriksen i Equinor.

Eriksen peker samtidig på at strategien for selskapet og investeringsplanene som ble lagt frem på kapitalmarkedsdagen for selskapet i juni, ligger fast.

– Planen som vi nå lanserer innebærer prosjekter som må modnes frem. Det er muligheter som vi sier vi vil være med på å bidra til å realisere, sier Eriksen.

Stor regning til staten

I planen som Equinor har utarbeidet og som LO og NHO er orientert om, foreslår Equinor at staten bidrar med rundt 50 milliarder kroner.

– Fram til 2035 vil det bli innbetalt 100 milliarder kroner i CO2-avgift fra norsk olje og gassindustri. Vi vil argumentere for at halvparten av dette kan være det offentliges andel av dette, sier Anders Opedal til VG.

– Det er behov for risikoavlasting knyttet til utviklingen av flytende havvind, hydrogen og utbyggingen av strømnettet til havs, utdyper pressetalsmann Eskil Eriksen overfor Dagens Næringsliv.

Utspillet fra Opedal og Equinor kommer samtidig som Senterpartiet og Arbeiderpartiet er enige om en ny regjeringsplattform.

– Denne planen er det jobbet med i lengre tid. Vi vil nå starte diskusjonen med andre industriaktører, myndigheter og organisasjoner om planen, sier Eskil Eriksen.

Mest til havvind

Det er innen havvind mesteparten av de 350 milliardene ventes å bli investert. Rundt 220 milliarder kroner skal investeres til havs, kommer det frem av informasjon Equinor har publisert på sin hjemmeside lørdag.

Ifølge selskapet åpner planen for en storstilt eksport av strøm som ikke vil brukes for elektrifiseringen av sokkelen.

80 milliarder kroner av investeringsplanen skal brukes på prosjekter knyttet til karbonfangst og lagring, mens 50 milliarder kroner skal brukes til utvikling av hydrogenprosjekter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.