Equinor går sammen med det spanske energiselskapet Naturgy for å vurdere muligheter for utbygging av havvind utenfor kysten av Kanariøyene.

Spania skal i løpet av 2023 organisere sin første havvindauksjon for området rundt Kanariøyene, skriver Equinor i en melding på nettsiden sin onsdag. Landet har en ambisjon om å utvikle en havvindkapasitet på tre megawatt innen 2030, det som Norge skal utvikle i første fase av sin havvindsatsing.

Dypt vann

Nitti prosent av områdene Spania vurderer for havvind vil ha dypt vann, hvilket legger til rette for flytende vindmøller. Her har Equinor erfaring fra Hywind-prosjektet i Skottland.

– Det er gledelig å se utviklingen av havvind i Spania. 3GW innen 2030 er et ambisiøst mål, men med flytende havvind er det oppnåelig. Equinor har lang erfaring fra Spania og Naturgy er en velkjent samarbeidspartner for Equinor. Vi ønsker å bidra til landets planer for fornybar energi på lang sikt, og til å utvikle det som kan bli den første kommersielle flytende havvindparken, sier Equinors direktør for forretningsutvikling innen fornybar, Jens Økland.

Equinor påpeker også at spanske leverandører bidro med utstyr til nettopp Hywind Scotland.

Samarbeidspartneren Naturgy har erfaring fra vindkraft på land.

– Vi er veldig fornøyde med å inngå et samarbeid med Equinor da det gir oss mulighet til å promotere satsingen vår på fornybar energi. Vi har bred erfaring innen utvikling, bygging og drift av landvind, og vi kjenner det spanske markedet godt, sier Jorge Barredo, direktør for Renewables, New Businesses and Innovation i Naturgy.

Equinors nye satsing i Spania kommer etter at utviklingen av selskapets havvindvirksomhet, som er den viktigste bidragsyteren til omstillingen til et bredere energiselskap med mye høyere fornybarandel, har gått på et par nederlag i det siste.

Stang ut nylig

Equinor gikk først tomhendt ut av den storslåtte auksjonen Scotwind i Skottland i januar, før det samme skjedde i New York Bight-runden nylig. Equinor kom tidlig inn i nettopp New York-området, der selskapet har tjent store penger på å selge seg ned til energigiganten BP.

Det norske olje- og energiselskapet opprettholdt i februar sitt mål om å nå en installert kapasitet på mellom 12 og 16 gigawatt i fornybar innen 2030, og at halvparten av bruttoinvesteringene skal gå til denne delen av selskapet innen da. Men selskapet har også vært åpent om at markedet er i endring og at det er større konkurranse om prosjektene og høyere betalingsvilje hos konkurrentene enn tidligere.

Derfor understrekte konsernsjef Anders Opedal også etter den siste strategioppdateringen at selskapet skulle opptre disiplinert med sine investeringer fremover, selv om det har fått rekordresultater de to siste kvartalene takket være høye olje- og gasspriser. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.