– Siden 2016 har vi mer enn doblet verdien av vår investering i Lundin. Denne transaksjonen gir oss muligheten til å realisere denne verdiskapingen, og samtidig øke vår direkte eierandel i Johan Sverdrup-feltet, sier Equinor-sjef Eldar Sætre i en melding sendt ut søndag ettermiddag.

DN skrev forrige uke at Kjell Inge Røkkes Aker BP og Equinor hadde diskutert en milliardhandel der Røkke-selskapet blir storeier i konkurrenten Lundin.

En slik løsning blir det ikke. I stedet er Equinor nå blitt enige med det svenske selskapet selv om en avtale:

  • Equinor selger mesteparten av sine aksjer i Lundin Petroleum tilbake til selskapet.
  • I bytte får Equinor 2,6 prosents andel i Johan Sverdrup-feltet.
  • Og det norske selskapet mottar i tillegg rundt 650 millioner dollar, tilsvarende 5,6 milliarder kroner.

7 mrd. gevinst

Aksjene i Lundin er avtalt til en implisitt pris på 266,40 svenske kroner per aksje, mens aksjen sluttet fredag på 294,90 kroner på Stockholmsbørsen. Kostprisen til Equinor etter å ha kjøpt seg inn i Lundin i 2016 var i snitt 121 svenske kroner.

Det innebærer en gevinst isolert sett på 145,40 kroner per aksje eller totalt sett 7,9 milliarder svenske kroner eller 7,2 milliarder norske kroner.

Lundin-aksjene utgjør 16 prosent av det svenske selskapet, og Equinor vil etter dette sitte med 4,9 prosent i Lundin Petroleum.

300 mrd. i Sverdrup.

Eierandelen i Johan Sverdrup-feltet prises til 910 millioner dollar i kontanter, noe som innebærer en verdsetting av hele feltet på 35 milliarder dollar eller så vidt over 300 milliarder kroner.

– Transaksjonen verdsetter Johan Sverdrup til en premie over dagens markedsanslag, og fremhever dermed det fortsatte verdipotensialet på feltet, skriver Lundin i en melding søndag ettermiddag.

Equinor øker med dette sin eierandel i feltet til 42,6 prosent.

Lundin kan få inntil 52 millioner dollar i tillegg i oppgjør dersom ressursene i Johan Sverdrup er i den øverste delen av intervallet partnerne på feltet regner med på 2,2-3,2 milliarder fat oljeekvivalenter.

Lundin-aksjonærene må godkjenne transaksjonen i en generalforsamling.

«Styret i Lundin Petroleum har enstemmig uttrykt sin støtte til transaksjonen, og Lundin-familiens selskaper har bekreftet at de vil stemme for transaksjonen på den ekstraordinære generalforsamlingen», heter det.

Transaksjonen ventes gjennomført innen fjerde kvartal i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.