Mandag er det klart at Equinor selger brorparten av aksjene sine i svenske Lundin Petroleum i bytte mot økt andel i det gigantiske Johan Sverdrup-feltet og noen milliarder kroner, som varslet søndag. Equinor reduserer sin eierandel i Lundin fra 20,9 til 4,9 prosent gjennom transaksjonen.

– Siden 2016 har vi mer enn doblet verdien av vår investering i Lundin. Denne transaksjonen gir oss muligheten til å realisere denne verdiskapingen, og samtidig øke vår direkte eierandel i Johan Sverdrup-feltet, sier Equinor-sjef Eldar Sætre i en melding.

Dermed forblir spekulasjonene om en Lundin-byttehandel med Aker- og Kjell Inge Røkke-dominerte Aker BP, nettopp det.

Avtalen mellom Lundin og Equinor anses som positiv av analytikere, som strides om hvem som kommer best ut av handelen. Videre forventes det ytterligere oppkjøps-aktivitet rundt Equinor fremover.

Det fremkommer av oppdateringer fra analytikere mandag morgen, ifølge TDN Direkt.

Spår oppkjøp

Equinor har avtalt med Lundin Petroleum å selge en aksjepost på 16 prosent i Lundin Petroleum mot en betaling på en direkte eierandel på 2,6 prosent i Johan Sverdrup-feltet og et kontantvederlag på om lag 650 millioner dollar, rundt 5,6 milliarder kroner, ifølge en melding fra Equinor søndag.

Berenberg anser avtalen mellom Equinor og Lundin som positiv for begge parter, men spesielt for Lundin, og oppjusterer kursmålet på Lundin-aksjen til 340 svenske kroner fra tidligere 320 svenske kroner samtidig som kjøpsanbefalingen opprettholdes.

Berenberg mener transaksjonen gjør det sannsynlig med ytterligere oppkjøp og sammenslåinger for Equinor.

"Kontantene fra salget gir grunnlag for å kunne gå etter uorganiske vekstmuligheter og vi noterer oss de pågående samtalene med Aker BP tilknyttet NOAKA-eiendelene som neste mulighet for omstokking i porteføljen", skriver meglerhuset.

Positiv for Aker BP

Pareto Securities mener transaksjonen er positiv for Equinor, mens den er mer nøytral eller til og med også negativ på kort sikt for Lundin.

Den gir imidlertid positive overførbare effekter til Aker BP, mener meglerhuset.

Pareto noterer at verdsettelsen av Johan Sverdrup i Equinor-Lundin-transaksjonen impliserer en verdi som er 23 prosent over deres verdsettelse av feltet.

Stifel ser transaksjonen som netto positiv for Lundin, og estimerer en økning i verdijustert egenkapital på 8-10 prosent i selskapet.

For Equinor sin del er fordelen en høyere andel i Johan Sverdrup, og at transaksjonen representerer delvis inntektsføring av den lønnsomme investeringen de gjorde i Lundin i 2015.

Anbefaler Lundin

Nordea Markets mener transaksjonen "både er bra og verdiskapene" for aksjonærene i Lundin Petroleum.

"Vi beregner en direkte aksjepåvirkning på 6 svenske kroner per aksje. Samtidig regner vi med en indirekte påvirkning i omtrent samme størrelse, da verdsettelsen av Johan Sverdrup belyser oppsiden i verdijustert egenkapital og vi tror at den forelagte slettingen av aksjer kommer til å settes pris på", skriver meglerhuset, som anbefaler kjøp på Lundin-aksjen, ifølge Nyhetsbyrån Direkt.

I henhold til avtalene vil Equinor selge om lag 54,5 millioner aksjer i Lundin til en pris av 266,4 svenske kroner per aksje. Samlet vederlag for salget av aksjer i Lundin utgjør om lag 1,56 milliarder dollar.

Equinor vil kjøpe en direkte eierandel på 2,6 prosent i det Equinor-opererte Johan Sverdrup-feltet for et kontantvederlag på 910 millioner dollar.

Equinor er opp 0,9 prosent etter å ha vært høyere tidligere på morgenen. Aker BP faller også noe tilbake, og er opp 1,2 prosent på Oslo Børs, mens Lundin Petroleum er opp 3,3 prosent på Stockholm-børsen mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.