Equinor og Aker BP har i lengre tid vært uenige om utbyggingsløsningen for Noaka-området i Nordsjøen. Planen var opprinnelig å gjøre et såkalt konseptvalg i 2018 for hvordan oljefunnene skulle bygges ut, men en løsning har latt vente på seg.

Torsdag kunngjorde begge selskapene at de har inngått en kommersiell avtale om utvikling av Noaka. Partene går umiddelbart sammen om å utarbeide en utviklingsplan, som skal fremlegges i 2022, like før fristen på den nye oljeskatten går ut.

Gigantprosjekt

Området består av Alvheim Nord og Fulla-lisensene som Aker BP er operatør for, og Krafla-lisensen som Equinor er operatør for. Utbyggingen blir den neste store i Nordsjøen, med anslått over 500 millioner fat olje og gass.

Aker-sjef og styreleder i Aker BP, Øyvind Eriksen, opplyser at investeringene vi ligge på 50–60 milliarder kroner. Han har vært aktiv i forhandlingene og er meget glad for at en løsning nå er på plass.

Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker.
Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Noaka er den største gjenværende feltutbyggingen på norsk sokkel og en betydelig del av Aker BPs vekstplaner de neste årene, og en stor oppgave for mange norske leverandørbedrifter, inkludert Kværner og Aker Solutions som allerede har alliansekontrakter for Aker BP, sier Eriksen.

En utbygging vil være kjærkomment for en norsk leverandørbransje som sliter tungt som følge av oljeprisfall og koronapandemi.

– Kronglete vei til målet

– Det har vært mange krevende temaer i forhandlingene, så jeg har aldri tatt for gitt at vi kom til å finne en løsning. Jeg har hatt tiltro til det, men det har vært usikkert om vi ville klare å komme i mål, sier han.

Aker-sjefen sier forhandlingene med Equinor ikke bare har vært lange, men også vanskelige.

– Det har vært en mer kronglete vei til målet enn vi er vant til, men desto hyggeligere at vi har lykkes denne gangen også, sier han.

Slik blir løsningen

Tidligere argumenterte Aker BP for en stor, bemannet prosessplattform midt i området, mens Equinor har ønsket en løsning med to mindre i hovedsak ubemannede plattformer.

Nå er partene enige om at det planlagte utbyggingskonseptet skal bestå av en produksjonsplattform i sør som skal driftes av Aker BP og en ubemannet prosessplattform i nord som skal driftes av Equinor. Det vil gi mulighet for flere satellittplattformer og tilknytninger i området.

Øyvind Eriksen forklarer at totalt åtte felt med forskjellige og til dels krevende reservoarer skal koordineres mellom Equinor og Aker BP. Eierandeler og operatørskap vil være uendret.

Aker-sjefen sier man relativt omgående setter i gang med ingeniørarbeid og designarbeid. Når plan for utvikling og drift (PUD) etter planen er godkjent i 2023 vil byggingen starte. Produksjonsstart er ventet i slutten av 2026 og når feltene når maksimal produksjon, såkalt platåproduksjon, vil det produsere 240.000 fat olje og gass per dag.

– Med en oljepris på 65 dollar fatet er forventede skatteinntekter for den norske staten i underkant av 100 milliarder kroner, sier Eriksen.

Flere prosjekter igangsettes

Igangsetting av prosjekter har kommet på løpende bånd etter at Stortinget ble enige om en skattepakke til oljenæringen mandag. Ganske umiddelbart ga Aker BP beskjed om at utbyggingen av satellittfeltet Valhall Hod går i gang, mens Equinor sammen med partnere varslet en investeringsbeslutning for å delelektrifisere Sleipner feltsenter.

Nå er de også enige om Noaka.

– Da verden ble stengt ned og oljeprisen falt var det kommersielt forretningsmessig umulig å gjennomføre Noaka. De midlertidige skatteendringene som våre politikere annonserte på mandag har muliggjort et prosjekt som ellers ikke hadde blitt satt i gang i dette markedet, sier Eriksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.