De smiler bredt på Teams-skjermene de to Equinor-toppene som kan notere seg for årets første funn på norsk sokkel. Borefolkene ombord på riggen «West Hercules» traff på olje i to brønner i det såkalte Toppand-prospektet. Egentlig to små funn på norsk sokkel med sine til sammen 21 til 33 millioner fat olje. Men funnene skjuler noe mer.

Tom Dreyer – letesjef for nordlige Nordsjøen i Equinor.
Tom Dreyer – letesjef for nordlige Nordsjøen i Equinor. (Foto: Equinor)

– Dette er det mest prospektive området vi har på hele norsk sokkel, ja i hele verden for Equinor. Dette er verdensklasse, sier Tom Dreyer om funnene som ligger rundt 14 mil ut av Bergen i det såkalte Troll Fram-området. Dreyer er letesjef for det nordlige Nordsjøen i selskapet.

I Toppand-prospektet isolert eier Equinor og Wellesley halvparten hver.

Funn ved Troll Fram-området. I tillegg kommer de nye funnene som kan inneholde opp mot 33 millioner fat olje.
Funn ved Troll Fram-området. I tillegg kommer de nye funnene som kan inneholde opp mot 33 millioner fat olje. (Foto: Equinor)

Venter samlet storfunn

I løpet av de to siste årene siden den første brønnen ble boret i november 2019, er det funnet olje i fem av totalt seks brønner. Slår de foreløpige anslagene fra leteboringene til kan det være opptil 325 millioner fat olje i småfeltene. Det er å regne som et mellomstort funn på norsk sokkel, i størrelse opp mot det mye omtalte Castberg-funnet i Barentshavet.

Og mer er i vente, skal en tro Dreyer. I løpet av de neste to årene skal det bores opp mot syv nye brønner i området.

– Vi var optimistiske i fjor, men det siste halve året er vi blitt enda mer optimistiske. Vi håper å levere lønnsomme funn i årevis fremover i dette området, sier han.

– Og da snakker en om en dobling av de 300 millioner fatene som er funnet?

– Ja, da kan en fort snakke om en dobling, sier han før han raskt legger til:

– Men det skal jo bores først.

Svært lønnsomt

For Equinor er funnene i området de siste to årene et nytt resultat av selskapets nye letestrategi. Jakten på store oljefelt verden over, de såkalte elefantene, er lagt bort. Nå puttes ressursene inn i leting nær eksisterende installasjoner på norsk sokkel. Det øker lønnsomheten dramatisk. Og ekstra god blir den med en oljepris på over 80 dollar fatet slik den er nå.

Geir Sørtveit, sjef for Område Vest i Equinor.
Geir Sørtveit, sjef for Område Vest i Equinor. (Foto: Equinor)

– Vi snakker om svært lønnsomme fat, sier områdesjef Geir Sørtveit.

For mange av slike funn nær eksisterende installasjoner, er tilbakebetalingstiden ned mot ett til to år.

Første gang i verden

Sørtveit og Dreyer gir blant annet bruken av såkalt 4D-seismikk noe av æren for at disse funnene er gjort.

– Det er første gang i verden det er brukt 4D-seismikk i forbindelse med leting, sier Sørtveit.

Ved seismikk sendes trykkbølger ned i undergrunnen, ofte fra et skip. Trykkbølgene reflekteres og gir grunnlag for å tegne et bilde av undergrunnen. Ved bruk av 4D-seismikk kan en se hvordan trykket endrer seg i området over tid.

Ingen bismak i grønn tid

Funnene som nå er gjort i området, har egentlig oljefolkene hatt en sterk aning om var der for mange år siden. Men det var først når oljeproduksjonen falt fra plattformene «Troll B» og «Troll C» det var tid for å intensivere jakten.

Samtidig passer de nye funnene godt inn i strategien til Equinor med å bli et grønnere selskap. «Troll B» og «Troll C» skal elektrifiseres.

– Er det nesten litt med en bismak at en finner olje når alt skal være grønt?

– Nei, absolutt ikke. Omstillingen av Norge må finansieres. Da trenger vi slike funn, sier Sørtveit.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.