Prisen på naturgass setter nye pristopper dag etter dag. I Norge meldes det også stadig vekk om nye strømrekorder. Ubehagelig for dem som skal kjøpe gass og strøm – gode tider for de som selger det.
Det norske olje-, gass- og energiselskapet Equinor er den nest største gassleverandøren til Europa, som nå skriker etter naturgass på grunn av manglende tilbud. Equinor produserer gass tilsvarende forbruket til mer enn 50 millioner europeiske husholdninger, og får nå klekkelig betalt.
Prisen på europeisk naturgass har bare fra mars steget fra seks dollar per såkalt millioner btu (british thermal unit, måleenhet for energiinnhold) til 18 dollar i dag. Det er altså en tredobling av prisen på bare seks måneder.
Og ifølge aksjeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie selger Equinor mer eller mindre all gassen sin til spotpris.
Spår aksjefest i Equinor
«Så vidt vi vet, er det veldig begrenset med prissikring», skriver Bjørgan i en oppdatering.
Bare den siste måneden har Equinors aksjekurs steget med over 11 prosent. Trekker man linjene lenger tilbake er det lite som vitner om at Equinor har vært gjennom en koronakrise. Aksjekursen står i dag 15 prosent høyere enn den gjorde før pandemiutbruddet.
Bjørgan og meglerhuset tror aksjen skal høyere, og har et kursmål på 220 kroner, samt en kjøpsanbefaling. Analytikeren sier forventningene er at Equinor skal tjene 13,6 kroner per aksje i 2022. Det er basert på en oljepris på 65 dollar fatet og fem dollar per millioner btu.
«Hvis vi legger til grunn 15 dollar per millioner btu vil inntjening per aksje doble til rundt 27,3 kroner i 2022», skriver han.
100 dollar fatet – i gass
Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets er også ute med nye prognoser på Equinor. Han har en nøytralanbefaling, men har jekket opp sitt kursmål til 205 kroner per aksje og skriver at det er fristende å anbefale kjøp fordi han tror estimatene for Equinors resultater for tredje kvartal vil tikke opp de neste ukene.
Sveen-Nilsen mener gjennomsnittsestimatene hos analytikerne er for lave.
Også han påpeker at Equinor selger mye mer til spotpris enn selskapet gjorde for noen få år siden. Likevel blir noe fremdeles solgt på kontrakter frem i tid, ifølge analytikeren.
I en analyse for få dager siden dro Sveen-Nilsen sammenligninger mellom prisen på gass og olje. Ifølge ham tilsvarer en mmbtu med gass en sjettedel av et fat olje.
Det vil si at en gasspris på 18 dollar per millioner btu tilsvarer en oljepris på 108 dollar fatet når man omregner til såkalte oljeekvivalenter.
Milliardresultat for norsk kraftkonsern
Ifølge Oddvar Bjørgan i Carnegie er det en rekke faktorer som trekker gassetterspørselen opp.
- Kaldt vær.
- Økonomisk innhenting etter pandemien.
- Betydelig fall på 25 prosent i tysk vindkraftproduksjon.
- Nedstengninger av kjernekraft.
- Karbonpriser som gjør kull for dyrt. Nylig steg karbonprisene til over 60 euro per tonn CO2. Det er dobbelt så mye som for et år siden.
«I kombinasjon med lavere innenlands produksjon og lng-laster som blir omdirigert til Asia på grunn av sterk økonomisk innhenting, samt tilbudsutfordringer med Russland, er det ganske enkelt for lite gass tilgjengelig i EU», skriver Bjørgan.
Også norske kraftselskaper tjener rått om dagen. I slutten av forrige måned la kraftkonsernet Lyse frem resultater for første halvår. Konsernet tjente 2,9 milliarder kroner i første halvår – nesten en femdobling fra samme periode året før.
Ifølge Lyse var det i år en kald og tørr vinter.
«Dette i kombinasjon med økte kontinentale priser på kraft har ført til høyere kraftpriser», skrev Lyse i halvårsrapporten, og trakk frem rekordhøye CO2-priser og sterke kull- og gasspriser som en forklaring på løftet i det kontinentale prisnivået.
Blir dyrere
Prisene på drivstoff er allerede sesongmessig rekordhøye i store markeder og kan bremse gjeninnhentingen fra koronapandemien om det fortsetter, skriver Bloomberg News, og peker på at svært dyre priser kan bremse husholdningenes forbruk og spise opp lønninger gjennom inflasjon.
Nyhetsbyrået trekker frem flere store industriselskaper som har møtt på utfordringer som følge av de høye gassprisene. Et av dem et den franske sukkerprodusenten Tereos som i en epost til kundene skal ha advart at gassprisene påvirker sukkerproduksjonen og at de øker produksjonskostnadene voldsomt.
Den franske matvareprodusenten Roquette Freres sier til Bloomberg at høye energipriser skaper et «inflatorisk press på alle kostnader», som vil ende opp med å bli sendt videre til kundene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.