Det var høsten 2008, mens finansmarkedene knaket i sammenføyningene, at Equinor forhandlet frem den 25 milliarder kroner store avtalen om kjøp av deler av gassfeltet Marcellus på østkysten av USA. Motparten var skifergasspioneren, nå avdøde Aubrey McClendon, og hans selskap Chesapeake Energy Corporation. Transaksjonen ble gjort etter at Chesapeake hadde havnet i store økonomiske problemer. Gjelden holdt på å knekke selskapet.

Nå gjentar historien seg.

Avdøde Aubrey McClendon som startet Chesapeake Energy Corporation
Avdøde Aubrey McClendon som startet Chesapeake Energy Corporation (Foto: F. CARTER SMITH/BLOOMBERG NEWS)

Tvil om Equinors partner klarer seg

I en melding tirsdag til det amerikanske finanstilsynet Securities and Exchange Commission opplyser Chesapeake at selskapet det er tvil om selskapet kan overleve som selskap om de lave prisene på gass i markedet opprettholdes. Tirsdag falt aksjen med nærmere 20 prosent, mens den onsdag kveld norsk tid var ned nye 27 prosent. Fallet de siste to dagene er det største noensinne for selskapet. Chesapeake er samtidig, etter avtalen som ble gjort i 2008, Equinors nære samarbeidspartner i utvinningen av gass på land i USA.

Equinor ønsker ikke å kommentere utviklingen hos selskapets amerikanske partner.

- Det er ikke naturlig for oss å kommentere på meldinger som er sendt ut fra andre selskaper. Produksjon fra feltene hvor Equinor er partner med Chesapeake går som normalt, sier pressetalsmann Erik Haaland i Equinor.

Marcellus, der Equinor er partner med Chesapeake, er et av tre hovedområder for Equinor på land i USA. De andre områdene er Bakken i Nord-Dakota og Eagle Ford i Texas. I Marcellus utvinnes det gass, mens det er olje i de to andre.

85 milliarder kroner skrevet ned

Det er svært lave gasspriser i det amerikanske markedet sammen med skyhøy gjeld som har ført Chesapeake opp i store økonomiske problemer på ny. John Olaisen, oljeanalytiker i meglerhuset ABG Sundal Collier, frykter at Equinor skal bruke Chesapeakes problemer til å kjøpe seg enda mer i eiendeler på land i USA.

- Kanskje de kommer til å kjøpe seg enda mer opp, men jeg håper ikke det skjer, sier han.

- Hvorfor ikke?

- Equinors olje- og gassinvesteringer på land i USA har vært altfor dårlige. Dette har Equinor bevist at de ikke kan, og det er hevet over enhver tvil, sier Olaisen.

John Olaisen, oljeanalytiker i meglerhuset ABG Sundal Collier
John Olaisen, oljeanalytiker i meglerhuset ABG Sundal Collier (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Det er enorme beløp Equinor har tapt på investeringer på land i USA siden selskapet startet investeringene. Til sammen har selskapet skrevet ned sine investeringer med 9,2 milliarder dollar, nærmere 85 milliarder kroner. Bare i siste kvartal ble det tatt nedskrivninger på over 25 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.