– Det var et veldig bra resultat, det beste noensinne, og det er bedre enn det jeg og andre analytikere hadde ventet, sier Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets.
Rekordinntjeningen gjør at Equinor har en pengebinge som Onkel Skrue ville vært misunnelig på.
– Det er et luksusproblem, sier Sveen-Nilsen.
Nå tror han selskapet enten kommer med et stort oppkjøp eller stort utbytte. Han minner om at selskapet nå har en knallsterk balanse.
– Spørsmålet nå er når det kommer et kjempestort utbytte eller et stort oppkjøp, sier Sveen-Nilsen.
Nesten 200 mrd. i kontanter
– Akkurat nå er det fornuftig å ha en sterk balanse, men det får være grenser, sier Sveen-Nilsen.
– Hva skal selskapet kjøpe?
– Jeg minner om at Scatec-kursen nå er lavere enn da selskapet sist kjøpte aksjer. Det er fristende å se at man melker olje og gass og investerer i fornybar. For å nå fornybarmålet om en produksjon på mellom 12 til 16 gigawatt i 2030 må de kjøpe noen prosjekter.
Sveen-Nilsen viser til Equinors eierandel på rundt 13 prosent i det børsnoterte solparkselskapet Scatec. Ved utgangen av mars hadde Equinor, som de siste månedene har tjent rått på høye priser på gass og olje, nesten 21 milliarder dollar, tilsvarende nesten 200 milliarder kroner, i kontanter.
Opedal: – Godt å være solide
Konsernsjef Anders Opedal fikk naturlig nok spørsmål om hva i all verden han skal gjøre med alle pengene da han stilte til pressekonferanse onsdag morgen.
– Dette styrker balansen betydelig. Med de svingningene vi har sett de siste årene, og den store usikkerheten som er i markedet, er det godt å være solide, og ha mer på bok enn gjeld, sa han under innledningen sin.
Da han fikk konkrete spørsmål om oppkjøp og når selskapet blir nødt til å ty til «action» med så mye kontanter på lommen, svarte han at han har mye å investere i og aksjonærer og kemnere å betale – men at han også speider etter muligheter, som alltid.
– Vi har en robust prosjektportefølje der vi investerer for fremtiden, både innenfor olje og gass men også innen fornybar, der vi bygger opp nye prosjekter. Så skal vi også gi vår andel til våre investorer, det er nye ti milliarder dollar for dette året her. Og så basert på gode resultater i 2021, og nå i første kvartal 2022, så har vi faktisk en skatteregning foran oss på 22 milliarder dollar. Så derfor er det godt å ha god kontroll på balanseregnskapet, for det er mye kontantstrøm som også skal ut. Og så vil vi alltid være i markedet for å se hvordan vi kan gjøre mer lønnsom organisk vekst, og mer lønnsom inorganisk vekst, helgarderte Opedal.
– Er ikke en bank
Carnegie-analytiker Oddvar Bjørgan har også fulgt med i morgentimene.
– På inntektssiden tjener man veldig godt hovedsakelig fordi olje- og gassprisen er så høy, og i tillegg til det investerer de relativt lite. Det kan vel tolkes som at de foreløpig har funnet for få prosjekter som de anser som lønnsomme nok, sier han.
– Er det noen problemer ved å ha for mye penger?
– Problemet er at man ikke er en bank. Det blir litt lav avkastning av å ha pengene stående i banken. Man må kunne anta at eierne har mulighet til å reallokere den kapitalen de eventuelt mottar i prosjekter med høyere avkastning enn bankrente, sier analytikeren.
Bjørgan mener Equinor nå lett kunne tredoblet utbyttet, men understreker at det i stor grad skyldes de høye olje- og gassprisene. Da Equinor presenterte tallene for forrige kvartal økte selskapet det ordinære utbyttet og foreslo på toppen et ekstraordinært utbytte på samme beløp i fire kvartaler fremover.
I tillegg skal tilbakekjøpsprogrammet økes til inntil fem milliarder dollar for 2022.
Tror ikke på store oppkjøp
Også John Olaisen i ABG Sundal Collier tror på oppkjøp, men han tror ikke på noen store oppkjøp.
– Jeg tror det kommer oppkjøp innen fornybar, men de store tapene internasjonalt etter oppkjøp gjør at selskapet er ekstremt forsiktige, sier Olaisen, som tror at selskapet vil øke utbyttet og tilbakekjøpene etter andre kvartal om olje- og gassprisene holder seg.
Olaisen tror ikke på store endringer i kursen etter resultatene.
– Det var litt bedre enn ventet. Men jeg tror ikke på store reaksjoner oppover på aksjekursen. Det var litt lavere kostnader og avskrivninger enn ventet på den norske delen av virksomheten, sier Olaisen.
Kollega Sveen-Nilsen tror garantert at en vil se høyere kostnader etter hvert for Equinor når presset i leverandørkjeden tiltar enda mer.
– Jeg vet at kostnadsøkninger blir et tema, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.