Det er ikke mange måneder siden Torgrim Reitan, sjef for Equinors internasjonale virksomhet, kjempet om toppjobben i Equinor. Da Anders Opedal mandag la frem navnene på de som får være med videre i toppen av Norges suverent største, var ikke Torgrim Reitan på blokken. Det var ikke veldig overraskende.

Reitan har frem til nå vært konserndirektør for Utvikling og produksjon internasjonalt og fikk i vår og sommer den tunge oppgaven med å forsvare Equinors amerikanske virksomhet i offentligheten etter DNs avsløringer om en rekke interne, kritiske rapporter om Equinors satsing i USA. Selskapet har tapt over 200 milliarder kroner på investeringene.

Torgrim Reitan ønsker selv ikke å kommentere at han nå går ut av konsernledelsen etter ni år. Reitan blir nå direktør for finans og kontroll i forretningsområdet Fornybar.

Ble sendt for å rydde opp

Reitan har i en årrekke vært tungt involvert i oppbyggingen og driften av den amerikanske virksomheten, først som finansdirektør, siden som sjef i USA og nå sist som sjef for den internasjonale virksomheten. Både oppbyggingen i USA og oppfølgningen av oppkjøpene fikk kraftig kritikk i i den interne granskningsrapporten som ble gjort av revisjonsselskapet PwC. I 2015 ble Torgrim Reitan sendt over til å rydde opp i USA og få opp lønnsomheten. Han la blant annet frem en plan for at selskapet skulle tjene penger på land i USA på en oljepris på 50 dollar fatet.

– Jeg vil takke Torgrim for hans sterke innsats som medlem av konsernledelsen gjennom et tiår. Det var under hans ledelse det ble iverksatt kraftfulle tiltak for å styrke lønnsomheten og sikkerhetsnivået, og løse utfordringene innenfor internkontrollen i den amerikanske virksomheten. Den erfaringen og kompetansen han har vil være en enorm styrke når vi nå skal trappe opp arbeidet for å realisere våre ambisjoner for fornybar energi i Equinor, sier Anders Opedal.

Pressetalsmann Bård Glad Pedersen avviser at avgangen til Reitan har sammenheng med hans arbeid i USA.

- Nei, det har det ikke. Han har valgt å tre ut av rollen ut etter å ha sittet et tiår i konsernledelsen, sier Bård Glad Pedersen.

I oktober ble det kjent at Equinors daværende finansdirektør Lars Christian Bacher slutter.

Dagens Næringsliv har tidligere skrevet at det var fire interne kandidater til toppjobben i Equinor: Bacher, Reitan, Irene Rummelhoff, og Anders Opedal.

John Olaisen, analytiker i ABG Sundal Collier, mener endringene i Equinor betyr at selskapet vil ut av USA.
John Olaisen, analytiker i ABG Sundal Collier, mener endringene i Equinor betyr at selskapet vil ut av USA. (Foto: Elin Høyland)

Tror på salg av amerikansk virksomhet

Gjennom endringene vil konsernsjef Anders Opedal styrke gjennomføringen av selskapets strategi.

- Endringene skal bidra til økt verdiskaping fra våre olje- og gassprosjekter i verdensklasse, lønnsom vekst innenfor fornybar energi og utvikling av lavkarbonløsninger, sier Opedal i en melding.

John Olaisen, analytiker i ABG Sundal Collier karakterisere endringene som "spennende". Særlig har han merket seg at det er briten Al Cook som nå overtar Reitans jobb som sjef for den internasjonale virksomheten i Equinor. Cook har frem til nå hatt ansvaret for selskapets strategienhet i London. Strategienheten vil ikke fremover være representert i konsernledelsen. Store deler av strategiavdelingen vil bli lagt under finansavdelingen som foreløpig styres av Svein Skeie.

- Al Cook har drevet med forretnings utvikling og m&a (oppkjøp, salg og fusjoner; red. anm.). Nå han tar over, er det neppe planen å øke satsningen internasjonalt. Det er heller planen å selge og spisse satsningen. At Torgrim Reitan ikke er med, tar jeg også som et signal at det er liten sannsynlighet i at de vil fortsette i USA og at selskapet vil ut, sier Olaisen.

Tror du de vil ut av USA både på land og offshore?

- Ja, jeg tror det, sier han.

En annen av endringene er at leting også legges ned som eget forretningsområde.

- Det at leting ikke lenger er eget område tolker jeg blant annet som at de vil tone ned letingen internasjonalt. Equinor har frem til nå hatt en global strategi der de har lett overalt. Nå vil de ha en mer spisset strategi, sier Olaisen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.