Milliardær og investor Espen Aubert og faren Karsten Aubert fikk en kjempegevinst på fjernvarmeanlegget i Tromsø, da de solgte halvparten til det australske infrastrukturfondet Whitehelm Capital for tre år siden.

Nå har de inngått en ny storavtale om fjernvarmeanlegget med fondet, som siden sist er kjøpt opp av det tyske investeringsselskapet Patrizia.

I en avtale verdsatt til 3,5 milliarder kroner blir fjernvarmeanlegget i Tromsø slått sammen med Saren Energy. Det eier og driver fjernvarmeanleggene i Fredrikstad og Sarpsborg fra før. Etter sammenslåingen vil selskapet kunne gjenvinne energi fra 180.000 tonn avfall per år.

Det betyr at det vil kunne levere opptil 525 GWh per år, noe som gjør det til en av landets største fjernvarmeoperatører.

Investerer én milliard

Espen Aubert og faren driver investeringsselskapet Daimyo, og eier fjernvarmeanlegget i Tromsø gjennom Kvitebjørn Energi as. De to investorbrødrene Ole Christian Jensen og Lasse Clarence Jensen sitter også på eiersiden.

Selskapet satset 600 millioner kroner da det tok over planene om å bygge fjernvarmeanlegget i Tromsø i 2014. Da hadde det gått nesten 50 år siden et enstemmig kommunestyre hadde vedtatt å bygge det.

Saren Energy ble til da fjernvarmeanleggene i Sarpsborg og Fredrikstad ble slått sammen i 2020. Før fusjonen eier Espen Auberts Kvitebjørn Energi 50,9 prosent av fjernvarmeanlegget i Tromsø, og drøyt ni prosent av Saren Energy.

Som en del av fusjonen selger Kvitebjørn Energi ned deler av sin eierandel. I den nye fjernvarmegiganten vil Patrizia eie mer enn 90 prosent, mens Kvitebjørn Energi vil eie mindre enn 10 prosent.

DN får opplyst at Patrizia har investert ytterligere 100 millioner euro, tilsvarende én milliard kroner, som en del av transaksjonen.

«Spennende milepæl»

Patrizia har hovedkontorer i Augsburg i Tyskland og investerer i fast eiendom og infrastruktur. Det administrerer mer enn 56 milliarder euro, tilsvarende 550 milliarder norske kroner, i eiendeler.

– Etter det nære samarbeidet med Patrizia Infrastructure-teamet siden de i 2018 var med og investerte i Kvitebjørn Varme, er denne sammenslåingen en spennende milepæl i å skape en plattform som kan produsere enda mer pålitelig og lavkarbonenergi for kundene, sier styreleder Anders Ombudstvedt i Kvitebjørn Energi i en pressemelding.

Kvitebjørn Varme omsatte for snaut 180 millioner kroner og leverte et resultat før skatt på 44 millioner kroner i fjor.

– Gjennom denne fusjonen skaper vi et av Norges største fjernvarmeselskaper med en diversifisert egenkapitalbase som er godt posisjonert for fremtidig vekst. Ved å kombinere eiendeler og kapital, tar vi et viktig skritt for å akselerere dekarboniseringsstrategien vår for Saren Energy gjennom kunnskapsdeling og kostnadssynergier. Samtidig sørger vi for at investorene våre vil dra nytte av attraktive risikotilpassede avkastninger og fordelaktig markedsdynamikk, sier Matteo Anderoletti, som er Patrizias leder for infrastrukturell egenkapital i Europa og Nord-Amerika.

Espen Aubert og faren Karsten Aubert har bygget opp Daimyo gjennom en rekke investeringer innenfor gjenvinning, bærekraftig energi og eiendom. DN har også omtalt i flere artikler hvordan Finanstilsynet slo fast at det har drevet ulovlig utlånsvirksomhet.

Patrizias rådgivere i transaksjonen har vært DNB Markets, Wiersholm, AFRY, SWECO/DNV, Deloitte og Willis Towers Watson, mens selgerens rådgivere har vært Pareto Securities og Bahr. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.