– Vi må forberede oss på at det potensielt blir full stans i russisk gasstilførsel til Europa, og dette er et sannsynlig scenario, fastslår Europakommisjonens president, Ursula von der Leyen, i en pressekonferanse onsdag, etter at forslaget ble lagt frem.

Bakteppet er mulig stans i russisk gasseksport. Kuttet skal gjennomføres fra 1. august i år til 23. mars neste år.

Ifølge forslaget skal EU også kunne gjøre kuttet obligatorisk for alle EU-land hvis det viser seg at frivillig gasskutt ikke er nok til å hindre gasskrise. Det skal gjøres ved at Europakommisjonen får anledning til å bruke en nødrettstilstand kalt «Union Alert».

65 prosent av EU

De 27 medlemslandene skal først gå gjennom forslaget før de stemmer over det. Minst 15 land som til sammen representerer 65 prosent av EU-landenes samlede befolkning, må stemme for forslaget før det innføres.

Flere EU-land er imot forslaget fordi de har egne nødplaner, og mener at de vil redusere import av gass, enten unionen tvinger dem eller ei.

– Russland driver med utpressing av oss. Russland bruker energi som våpen, og derfor, uansett hva som skjer, enten det blir delvis kutt i russisk gass eller full stans, så må Europa være rede, sier von der Leyen.

Russisk gass kan falle bort

1,5 prosent av EUs samlede bruttonasjonalprodukt (bnp) står i fare dersom det blir en hard vinter hvor det brukes mye gass, ifølge Bloomberg.

Vedlikeholdet av den russiske gassrørledningen Nord Stream 1 skal etter planen være ferdig torsdag, men det er knyttet stor usikkerhet til om russiske Gazprom vil gjenåpne gassforsyningen.

Nord Stream 1 er Tysklands viktigste kilde til naturgass. Dersom rørledningen ikke åpner igjen torsdag, vil det gi enorme problemer for Europa.

IEA-sjef bekymret

I en pressemelding mandag uttrykte sjefen for det internasjonale energibyrået (IEA), Fatih Birol, bekymring for Europa i månedene fremover.

Hittil har 2022 vært preget av historisk høye priser på strøm og gass, blant annet som følge av Russlands invasjon av Ukraina. Sanksjoner mot Russland, og da særlig russisk gass, har ledet til en europeisk gassetterspørsel som er mye høyere enn tilbudet.

I pressemeldingen presenterte IEA-sjefen fem tiltak som europeiske ledere må gjennomføre for å ta en mer koordinert, EU-vid tilnærming for å forberede seg til den kommende vinteren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.