Strømprisen i august ble den høyeste på ti år. Den såkalte systemprisen var 51,73 euro per megawattime. Så høy har den ikke vært siden august 2008.

– Prisen for juli og august er de høyeste vi har hatt, uavhengig av årstid, siden vinteren 2011, sier Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy.

Alt peker oppover

Myhre forklarer de høye strømprisene med historisk tørt og varmt vær både i Norden og Europa.

–Været har gitt problemer med manglende vindkraft og økt etterspørsel etter strøm til kjøling. Tørken og varmen har senket vannivåene i de europeiske elvene som brukes til å frakte kull inn til kullkraftverkene. Dette gjør at kullet må fraktes med langt dyrere togtransport, noe som løfter kostprisen til kullkraftprodusentene og dermed også de europeiske strømprisene. Varmt vann i de europeiske elvene har også gitt problemer for kjernekraften, som har måttet stenge ned på grunn av manglende kjølevann, sier Myhre.

Også gass- og oljeprisene stiger.

– I tillegg, og dette er muligens den faktoren som trekker mest i strømprisene, har det på ett år blitt fire ganger så dyrt å slippe ut CO2 gjennom det europeiske utslippsmarkedet, sier Myhre.

6–8000 kroner dyrere

Myhre sier det internasjonale kraftmarkedet tror strømprisene fortsatt vil være høye gjennom vinteren med nivåer rundt 55–60 euro per megawattime.

– Det er nesten dobbelt så dyrt som den vinteren vi har bak oss.

– Hva betyr det i økt strømregning for en normalhusholdning?

– Vi har grovregnet på det, og vi snakker om 3–4000 kroner mer i ren strømpris. I tillegg kommer avgifter slik at strømregningen i år vil bli 6–8000 kroner høyere enn den var i fjor for en husholdning med et forbruk på rundt 20.000 kilowattimer. Strømprisen trekker dermed ut betydelig kjøpekraft fra norske forbrukere, sier han.

6–8000 kroner tilsvarer nettoeffekten etter skatt av en renteøkning på en kvart prosent for et lån på over fire millioner kroner.

– Er det ingen utsikter til nedgang i strømprisene?

– Det store spørsmålet er jo været. Og det er noen tegn til at dette ikke blir så galt. Eksempelvis blir denne uken mye våtere enn det som opprinnelig var meldt, noe som på bare to dager har senket strømprisen med fem øre. Og så har du kjernekraft i Frankrike og Tyskland som har vært stengt ned lenge som skal inn igjen nå. Så det finnes noen lyspunkter, sier Myhre.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bård Bjerkholt: — Det er på mange måter en bitter sorti i dag
Avgangen til Berit Svendsen bekrefter inntrykket av at når hun ikke fikk toppjobben, så kunne det være det samme, mener DNs kommentator Bård Bjerkholt.
01:12
Publisert: