På få minutter falt oljeprisen ned til årets laveste nivå, til under 46 dollar fatet. Sist oljeprisen var nede på disse nivåene var i begynnelsen av november 2016.

Du kan følge oljeprisutviklingen på DN Investor.

Det kommer i kjølvannet av rapporter om en kraftig økning i oljeproduksjon fra Libya, økte oljelagre og rapporter om nedstengte oljeraffinerier i Europa, Midtøsten og Afrika, ifølge Bloomberg.

Ser USA-kutt

– Kommer det for mye olje fra Libya, må prisen ned for hvis det skal komme produksjonskutt fra noen andre. Opec har kuttet det de kan, så da må det komme fra USA. Og produksjonen i USA kommer ikke ned før skiferprodusentene slutter å vise vekst, så nå handler folk på marginen til skiferprodusentene, sier råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB.

Han peker på at de lavere oljeprisene de siste ukene og månedene allerede har gjort at riggveksten i USA har begynt å falle. I snitt økte antall oljerigger med 10–12 i uken på starten av året, mens det nå ligger nærmere fire rigger i uken.

– Det gjør at markedet trenger å være på et lavt nivå, sier han. 

– Opec har gjort sitt og fått betalt i et halvt år. Men det triller fortsatt rigger inn i markedet, sier Schieldrop og viser til oljekartellet Opecs avtale om å kutte sin oljeproduksjon frem til 2018 for å redusere oljeoverskuddet og presse opp prisene.

Grunnene til oljefallet

Libya har lenge vært en joker i oljemarkedet, med potensial til å forstyrre balansen i oljemarkedet. Landet har Afrikas største oljereserver, men har sett oljeproduksjonen stupe etter at landet ble kastet ut i politisk kaos og borgerkrig i 2011. Landet er medlem av oljekartellet Opec, men er på grunn av den politiske situasjonen i landet unntatt de avtalte produksjonskuttene i Opec. Libyas oljeproduksjon har nådd 900.000 fat per deg, melder Bloomberg og viser til anonyme kilder, som også hevder at produksjonen kan øke til en million fat per dag i løpet av juni. Produksjonen var nede under 400.000 fat per dag i 2015.

Nedstengte oljeraffinerier betyr at etterspørselen etter olje for å produsere oljeprodukter faller, og dermed kan også dette ha bidratt til å sende oljeprisen ned.

Høye og økende oljelagre signaliserer ofte at det produseres for mye olje, og høye lagertall, blant annet fra USA har de siste månedene presset oljeprisen ned under 50 dollar fatet. Mengden olje lagret på tankskip globalt, ofte omtalt som «flytende lagre», steg tidligere i juni til sitt høyeste nivå hittil i 2017. Det melder Bloomberg News mandag kveld, med referanse til statistikk fra dataleverandøren Kpler. Ifølge nyhetstjenesten, har de globale flytende lagrene nå nådd 111,9 millioner fat, drevet av høyere volumer i Nordsjøen, Singapore og Iran.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Er bonanzastemningen i fjellheimen i ferd med å gi seg?
DNs kommentator Bård Bjerkholt om hyttemarkedet.
01:07
Publisert: