Den elleville oppgangen i europeiske gasspriser vil ingen ende ta.

Både den nederlandske og den britiske gassprisen, som gjerne brukes som standardmål på råvarens pris i europeiske markeder, hoppet igjen på onsdag og satte begge nye rekord. Kontraktene for levering av gass neste måned steg begge med rundt 40 prosent på det meste, ifølge tall fra nyhetsbyrået Bloomberg.

Det betyr cirka en åttedobling av begge målene siden begynnelsen av året, i det som har utviklet seg til en alvorlig krise for Europa. I EU er fortsatt gass den største kilden i strømproduksjonen sett under ett, og den er også flittig brukt som brensel til varme og matlaging i mange land på kontinentet og i Storbritannia.

På det høyeste onsdag tilsvarte gassprisene godt over 300 dollar per fat oljeekvivalent – det er nesten fire ganger dagens oljepris, selv om den også har steget de siste månedene, til de høyeste nivåene på tre år.

Varsler krisetiltak og gassreform

Situasjonen begynner å nærme seg ukjent terreng for europeiske politikere, som i mange land allerede har varslet tiltak for å komme desperate forbrukere til unnsetning når den kalde vintersesongen kommer nærmere.

Europakommisjonen hadde allerede varslet at den ville komme med en «verktøykasse» av tiltak som nasjonale myndigheter vil kunne benytte seg av for å begrense effekten av prisoppgangen for husholdninger og industri.

Denne listen vil komme neste uke, og blant annet inneholde økonomisk kompensasjon for vanskeligstilte forbrukere, skattekutt og statsstøtte for selskaper, skriver Bloomberg.

– Dette prissjokket kan ikke undervurderes. Det skader våre borgere og i særdeleshet de mest utsatte husholdningene, svekker konkurransekraften og øker inflasjonspresset, sa EUs energikommissær Kadri Simson i Europaparlamentet i Strasbourg, og understreket at oppgangen risikerer å ødelegge for den økonomiske fremgangen etter koronapandemien.

Kommisjonen skal også legge frem forslag til en reform av gassmarkedet i EU innen slutten av året, sa Simson. Den vil blant annet ta for seg reglene for lagring av gass og forsyningssikkerhet. Kommisjonen skal også vurdere et forslag fra Spania og Frankrike om å sette opp en felles plattform for innkjøp av nødreserver med gass.

Forsyningssikkerhet

Noe av bakgrunnen for de vurderingene som nå gjøres i Brussel, er at Russland – EUs suverent største leverandør av gass, foran Norge – ikke har økt sin eksport selv om det europeiske markedet skriker etter ekstra volumer for å fylle opp lagre som er på det laveste for denne tiden av året på ti år.

– Mens Russland overholder langsiktige kontrakter, er ikke noe ekstra kapasitet blitt reservert, til tross for økende priser, hvilket forverrer den stramme balansen, sa Kadri.

Dagen før hadde hennes sjef, kommisjonspresident Ursula von der Leyen, advart mot EUs avhengighet av russisk gass. Derimot kom hun med en direkte hilsen til norske gasseksportører:

– Vi er svært takknemlige for at Norge øker, men dette synes ikke å være tilfelle for Russland, sa hun tirsdag.

Norsk gasseksport til Europa var også blant temaene da Simson forrige uke møtte Norges olje- og energiminister Tina Bru i Brussel.

EU-kommissær for energi Kadri Simson (t.v.) og olje- og energiminister Tina Bru utenfor kommisjonsbygget i Brussel etter et møte i forrige uke.
EU-kommissær for energi Kadri Simson (t.v.) og olje- og energiminister Tina Bru utenfor kommisjonsbygget i Brussel etter et møte i forrige uke. (Foto: Gunnar Lier)

– Vi skal selvfølgelig erstatte naturlig gass og olje på lang sikt, men i overgangsfasen vil naturgass spille en rolle, sa hun fredag til DN og andre norske medier.

Gevinst for Norge

Equinor, Norges største gassprodusent, annonserte forrige måned at selskapet hadde fått tillatelse til å øke sin produksjon fra de viktige Troll- og Oseberg-feltene i Nordsjøen, etter en periode som har vært preget av vedlikehold. Siden da har leveransene til Europa økt noe, og ligger nær makskapasiteten på cirka 350 millioner kubikkmeter per dag, ifølge nettsiden til røroperatøren Gassco.

Prisene som nå registreres i Europa betyr naturligvis skyhøye inntekter både for gassprodusenter og statskassen i Norge.

Prisene tilsvarer nesten 18 kroner per kubikkmeter gass, hvilket gir elleville seks milliarder kroner i daglige eksportinntekter for Norge dersom dagens gassflyt til grunn. DN har tidligere skrevet at verdien av gasseksporten lå an til å sette en ny rekord på over 60 milliarder kroner i september, opp mer enn 50 prosent fra måneden før. Og den rekorden står altså for fall dersom dagens prisnivå vedvarer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.