Lørdag ble det kjent at ExxonMobil, verdens største uavhengige oljeselskap, planlegger å forlate norsk sokkel. Selskapet har bestemt seg for å selge sine resterende lisensandeler i ikke-opererte felt på sokkelen.

Salget kommer i kjølvannet av at selskapet for to år siden solgte andeler i opererte felt til selskapet Point Resources, som siden har fusjonert med Enis norske virksomhet og dannet selskapet Vår Energi.

Nest største transaksjon på sokkelen

I dagene etter Dagens Næringslivs sak om det planlagte salget har analysebyrået Rystad Energy regnet på verdiene av andelene som nå skal selges. Rystad Energy har kommet frem til at verdiene er rundt 3,1 milliarder dollar, vel 26 milliarder kroner.

– Verdianslaget betyr at et samlet nedsalg av hele porteføljen vil gjøre transaksjonen til en av de største rene norske transaksjonene, nest etter utskillelsen av 15 prosent av SDØE til den gang Statoil i 2001, sier partner Simon Sjøthun i Rystad Energy.

SDØE er Statens direkte økonomiske engasjement på norsk sokkel. Statens eierandeler i gjennom SDØE forvaltes av Petoro. Fusjonen mellom Hydros oljedivisjon og Statoil, nå Equinor, var større, men den inkluderte internasjonale eiendeler.

Ved inngangen på året kontrollerte ExxonMobil 530 millioner fat oljeekvivalenter på sokkelen. Den mest verdifulle eiendelen er selskapets eierandel på 17.45 prosent i Snorre-feltet.

– Dette er en portefølje med fallende produksjon. Men porteføljen er betydelig og gir en høy kontantstrøm, sier Sjøthun.

«Ikke glem Equinor»

Sjøthun tror en rekke selskaper nå vil stå i kø for å sikre seg porteføljen.

– Det er høy verdi på transaksjonen. Det reduserer antall kjøpere. Aker BP, Lundin og større private equity-selskaper er aktuelle kjøpere. Men disse selskapene er mer interessert i felt der de får operatørskap.

– Derimot kan mange asiatiske selskaper, som Kufpec, være interessert. De har ikke samme behovet for opererte felt. Også større europeiske, som Wintershall og Repsol, kan være interessert, men også de skulle ideelt sett hatt operatørskap. Når vi snakker om aktuelle kjøpere, er det verdt ikke å glemme Equinor. De kan være interessert i øke posisjon i allerede opererte felt, sier Sjøthun.

– Du tror på et samlet salg av porteføljen?

– Jeg tipper det er det enkleste for ExxonMobil. Så kan det komme nedsalg i etterkant fra en kjøper.

– Var planene om et salg overraskende for deg?

– Amerikanske selskaper har muligheter andre steder i verden, som innenfor skiferolje og petrokjemi. I tillegg er det stor konkurranse i Norge. De amerikanske selskapene har kanskje også større konkurransekraft andre steder i verden som i Guyana. Det kan virke som selskapet allerede har interessenter til porteføljen, sier Sjøthun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.