Fatih Birol er en av hovedtalerne på Equinors høstkonferanse i Oslo. Fra scenen gikk han kraftig i rette med dem som tror at en overgang til elektriske biler er slutten på oljealderen.

– Noen mennesker tror elektriske biler er slutten av oljealderen, og at elektriske biler er en løsning på klimautfordringene. Det er ikke galt. Det er veldig, veldig galt, sa Birol og henviste til diskusjoner på sosiale medier som Twitter.

– Alle biler i verden er ansvarlige for 20 prosent av verdens oljeetterspørsel og i forhold til utslippene utgjør biler bare åtte prosent, sa Birol.

Og konkluderte:

– Det er viktig å ikke gi gale signaler til folk.

IEA tror det vil være rundt 300 millioner elektriske biler av en samlet bilflåte på to milliarder biler i 2040.

– Aldri sett før

IEA venter at oljeetterspørselen vil vokse fremover, men i et lavere tempo enn de siste årene.

– Veksten kommer fra fly, lastebiler og petrokjemisk industri, sa Birol.

Samtidig venter IEA større usikkerhet i oljemarkedet enn noen gang tidligere.

Fatih Birol (til høyre), er en av hovedgjestene på Equinors høstkonferanse. Her er han sammen med Equinors konsernsjef Eldar Sætre.
Fatih Birol (til høyre), er en av hovedgjestene på Equinors høstkonferanse. Her er han sammen med Equinors konsernsjef Eldar Sætre. (Foto: Cicilie S. Andersen)

– For bare få uker siden var oljeprisen 86 dollar fatet. Nå er den 66 dollar fatet. The name of the game is volatility. Vi går inn i en periode med usikkerhet som vi aldri har hatt før, sa Birol.

Den store utfordringen nå er ifølge Birol å dekke den forventede etterspørselsveksten etter olje. Oljeselskapene investerer ikke nok og veksten i den amerikanske skiferoljeproduksjonen er ikke nok til å dekke gapet som IEA tror vil oppstå mellom tilbud og etterspørsel nærmere 2025.

Historisk høye utslipp

Da IEA i sist uke la frem sin store analyse av verdens energimarkeder, The World Energy Outlook, var budskapet heller nedslående. Verdens klimautslipp er høyere enn noen gang før. Fra talerstolen i Oslo gjentok Birol budskapet.

– Jeg har en stor nyhet til dere. IEA er heldige som har all energidata i verden. Når jeg ser på de første ti månedene i år, kan jeg forsikre at i 2018 vil globale utslipp nå en historisk topp. Det er et alarmerende signal, sa Birol til forsamlingen i Oslo.

Birol peker på at kull er den viktigste synderen.

– Kull er det viktigste når vi snakker om klimautslipp, sa Birol.

Kull står for rundt 40 prosent av alle utslipp i verden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

«Drømmebadet» ble et eneste stort mareritt. Ble funnet 2000 byggefeil
Entreprenøren er en av landets største, og står bak Munch-museet og verdens største trehus.
02:19
Publisert: