De Fortum-eide selskapene Fortum Markets, Hafslund Strøm og NorgesEnergi, i tillegg til Fjordkraft og dets datterselskap Trøndelagkraft har sendt inn stevninger til Oslo tingrett. Det skriver E24.

Dette skjer etter at Reguleringsmyndigheten for Energi (RME) ønsket å avvikle betalingstjenester, som gjør at strømkunder kan jevne ut strømregningen med like beløp hele året.

Det dreier seg om strømavtaler som blir solgt under navn som «Full Kontroll» og «Lik Betaling.»

Fjordkraft varslet søksmålet mot staten ved Energiklagenemda og staten ved Olje- og energidepartementet (OED) i oktober i fjor. Nå er det altså kjent at også Fortum går rettens vei.

– Vi mener at RME og Energiklagenemnda tolker lovverket feil når de legger til grunn at strømleverandører ikke har lov til å tilby denne tjenesten, sier kommunikasjonssjef Stian Mathisen i Fortum til E24.

Kommunikasjonsdirektør Jeanne Katralen Tjomsland i Fjordkraft opplyser til E24 at selskapene sendte inn søksmålet til Oslo tingrett 14. desember 2021. Staten ved Olje- og energidepartementet og Energiklagenemnda har fått frist til 24. januar til å inngi tilsvar.

Forbrukerrådet kritisk

Forbrukerrådet har vært kritisk til disse strømavtalene.

Direktør i Forbrukerrådet Inger Lise Blyverket uttalte til DN i fjor at de er kjent med eksempler der kunder, som hadde avtaleformen Fjordkraft vil tilby, fikk store, overraskende strømregninger. Hun kalte søksmålet et bunnpunkt.

– Det er et faktum at Fjordkraft har gjort det vanskeligere å være strømkunde, sa hun.

Fjordkraft gikk med seg bransjeorganisasjonen Energi Norge som partsmedhjelper i saken.

– Vi mener det er uakseptabelt at Fjordkraft går til søksmål, og enda mer uakseptabelt at bransjeorganisasjonen bidrar som partshjelper, sa Blyverket videre.

Mener det skaper forutsigbarhet

– Det er to hovedårsaker til at vi har gått til dette skrittet. For det første er disse betalingsløsningene en etterspurt tjeneste blant kundene, spesielt i den situasjonen vi har i kraftmarkedet nå, sa Jeanne Tjomsland, kommunikasjonsdirektør i Fjordkraft, til DN i fjor da de varslet søksmål.

Høsten og vinterens strømpriser har vært rekordhøye.

Aldri før har strømprisene i en måned vært så høye i Sør-Norge som i desember. I Oslo-regionen var strømprisen i julemåneden over 725 prosent høyere enn i desember 2020.

Tjomsland trakk frem at å hevne ut betalingen på denne måten gir mer stabile strømregninger og hjelper kundene unngå betalingsutfordringer.

– Den andre årsaken er at vi mener RME og Energiklagenemden ikke har behandlet saken korrekt juridisk, fordi denne typen betalingstjenester ikke reguleres av avregningsforskriften. Det er full avtalefrihet på området, og de forbrukerne som ønsker det står fritt til å inngå slike avtaler, sier hun.

Børsnoterte Fjordkraft Holding har en markedsverdi på 5,3 milliarder kroner. Aksjekursen har falt over 50 prosent fra toppnivået september 2020, og handles til rundt 46 kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.