I over ett år har meglerhusene Pareto, Sparebank 1 Markets og Sparebank 1 SR-Bank jobbet med å skaffe penger til batterisatsingen til Sandnes-baserte Beyonder.

Fra det gamle Schibsted-trykkeriet i oljeclusteret på Forus i Rogaland forsøker selskapet å revolusjonere satsingen ved å produsere batterier på en helt ny måte. Istedenfor knappe, sjeldne mineraler bruker Beyonder norsk treflis som varmebehandles. Fordelen med teknologien skal være at batteriene både skal kunne lades raskere, flere ganger og gi større effekt på kortere tid enn det tradisjonelle batterier kan i dag.

Administrerende direktør Svein Kvernstuen i Beyonder og styremedlem Arild Austigard jobber med å skaffe kapital til milliardsatsing.
Administrerende direktør Svein Kvernstuen i Beyonder og styremedlem Arild Austigard jobber med å skaffe kapital til milliardsatsing. (Foto: Marie von Krogh)

– Krevende

Men så langt har satsingen kostet dyrt og investorene har vegret seg for å legge nye penger på bordet til den enorme satsingen selskapet legger opp til.

– Det er en kjensgjerning at investeringsviljen for selskaper i den fasen vi er i, er krevende. Det var stor interesse i 2021 for å investere i selskaper i kommersialiseringsfasen på Euronext Growth. Men det er nesten ingen selskaper som er blitt notert på Euronext Growth etter vinteren 2021, sier Svein Kvernstuen.

Han er største eier og gründer av selskapet.

I første omgang vil selskapet hente penger til byggingen av en pilotlinje. I neste omgang er det snakk om å bygge en gigantisk batterifabrikk utenfor Haugesund til opp mot ti milliarder kroner.

Styreleder Gro Kielland i Beyonder.
Styreleder Gro Kielland i Beyonder. (Foto: Gorm Kallestad/NTB)

Store underskudd

Nærmere 89 millioner kroner var underskuddet etter finanskostnader i fjor i Beyonder, og ved årsskiftet var det vel 24 millioner kroner i likvider. I år har aksjonærene gitt selskapet ytterligere lån samtidig som et konvertibelt lån på nærmere 70 millioner kroner er konvertert til egenkapital. Mangelen på langsiktig finansiering av selskapet da regnskapet ble fremlagt, fikk selskapets revisor til å påpeke at «det foreligger dermed vesentlig usikkerhet om hvorvidt forutsetningen for fortsatt drift er til stede».

– Fjorårsresultatet er i henhold til plan og helt som en må forvente for et teknologiutviklingsselskap som Beyonder, sier styreleder Gro Kielland i Beyonder til DN.

Hastet med penger

Men det hastet med å få inn penger. Opprinnelig ga store eiere garanti for fortsatt drift ut året. Først ble denne forlenget utover i nyåret, før den umiddelbare finansielle floken like før helgen trolig ble løst.

– Beyonder har fått innvilget et grønt lån fra Innovasjon Norge på 100 millioner kroner. Det må vi matche med annen type egenkapital, i praksis egenkapital, sier Svein Kvernstuen.

Beyonder er ikke alene om å få et såkalt Grønt vekstlån fra Innovasjon Norge. Batteriselskapet Morrow Batteries i Agder får 150 millioner kroner i lån og i tillegg 75 millioner kroner i tilskudd.

– Grønt vekstlån var noe av det første regjeringen foreslo for å øke tempoet på den grønne omstillingen i næringslivet. Jeg er veldig glad for at Beyonder og Morrow nå får nytte av ordningen, slik at de kan videreutvikle sine prosjekter og tiltrekke enda mer privat kapital, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding.

Tre store batteriprosjekter – Beyonder, Morrow og Freyr – har til nå fått støtte fra Innovasjon Norge.

Ut neste år

Kvernstuen tror det nå vil bli langt enklere å finne investorer til selskapet.

– Det er en betydelig risikoavlastning. Det vil gjøre det enklere å hente egenkapital, sier Kvernstuen.

Ifølge Kvernstuen har han signaler om at eksterne investorer vil stille opp med kapital i størrelsesorden 100 millioner.

– Vi har eiere som blar opp litt, og er dialog med noen investorer. Vi har ikke alt på plass ennå, sier han.

– Hvor lenge vil det sikre driften i selskapet?

– 200 millioner kroner holder, avhengig av hvor mye en investere, et år eller noe slik.

– Det vil si ut neste år?

– Noe slik. Det holder såpass langt at vi får gjort det vi har tenkt å gjøre fremover, sier Kvernstuen.

Store planer

Til nå har Beyonder hentet inn 300 millioner kroner i kapital fra investorer. På eiersiden er solide investorer Equinor, Østfold Energi, Arendals Fossekompani og lokale investorer som DSD, Austigard-familien og Tore Gjedebo.

Det har ikke manglet på optimistiske toner fra gründeren Svein Kvernstuen om batterisatsingen.

– Du kan regne en milliard i omsetning per milliard kroner investert, fortalte gründer og daglig leder Svein Kvernstuen til DN høsten i fjor høst.

Da viste han tegningene av en fabrikk som ville koste mellom syv til ti milliarder kroner og som da ble anslått å stå ferdig i 2024. De store vyene ble gjentatt i vår da Kvernstuen signerte en avtale om at gigantfabrikken med opp mot 2000 ansatte skulle bygges i Haugaland Næringspark utenfor Haugesund. Men fortsatt er ikke et spadetak tatt i næringsparken utenfor Haugesund. Nå er oppstarten for selskapets gigantfabrikk skjøvet ytterligere to år – til 2026.

Parallelt jobbes det med byggingen av selskapet første såkalte pilotlinje ved hovedkontoret på Forus, modning av teknologien, kunder og markeder.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.