En av tidenes største utfordringer – hvordan man lagrer energien fra vindmøller og solceller – skal løses med unik dansk teknologi, skriver danske Energiwatch.

De siste årene har investorene verden rundt stått i kø for å satse penger i ulike batteriløsninger, men nå har danske forskere og høyteknologiske selskaper planen klar for å utvikle svinghjul til lagring av overskuddsproduksjon av energi fra vindmølleparker og solcelleanlegg.

Planen er å utvikle en prototyp på en helt ny energilagringsmekanisme i løpet av de neste fire årene. Ved hjelp av nano-magneter kan energien fra vindmøller og solceller ifølge Energiwatch lagres mekanisk – som bevegelsesenergi (kinetisk energi) i svinghjul – slik at det er energi tilgjengelig også når solen ikke skinner eller det ikke blåses.

– Kan få høy effektivitetsgrad

Prinsippet bak et svinghjul er at en tung sylinder holdes svevende i beholdere med vakuum ved hjelp av et magnetfelt. Ved å tilføre kraft for eksempel fra en vindmølle dyttes svinghjulet i gang. Så lenge hjulet roterer holder det på den energien som først satte det i gang. Bevegelsesenergien kan deretter omsettes til for eksempel elektrisk energi når det er bruk for det, og på den måten lagre energi.

– Det er litt samme konsept som når man demmer opp sjøer og deretter utvinner energien ved å lede vannet ut igjen. Vi bruker bare svinghjul der vi tror benyttelse av nye materialer og mer intelligente løsninger til og med kan få en svært høy effektivitetsgrad der vi kan lagre energi i opptil 24 timer, sier Mogens Christensen, lektor på Institutt for Kjemi og iNano på Aarhus Universitet.

Det er den lange lagringstiden som er noe av det mest banebrytende med de danske planene. Teknikken med å lagre energi i svevende svinghjul – Flywheel Energy Storage (FES) – har vært kjent i mange år, og benyttes blant annet til å utjevne svingningene i New Yorks strømforsyning, skriver Energiwatch.(Vilkår)

Dette flyet går bare på solenergi
Solar Impulse er kun drevet av energi fra sola. Mandag startet det første forsøket på å fly jorda rundt med fornybar energi.
00:36
Publisert: