– Vi mener det er godt rasjonale for å utvikle en finsk-svensk-norsk strategi for å bli globalt ledende på batterimarkedet. Det er absolutt realistisk med tanke på markedet vi ser frem mot 2040.
Det sier vindkraftselskapet Freyrs styreleder, tidligere Hydro-topp Torstein Dale Sjøtveit
I vår ble det klart at selskapet, eid av Sjøtveit og gründer Tore Ivar Slettemoen, planlegger å bygge ut en gigantisk fabrikk i Rana i Nord-Norge til rundt 35 milliarder kroner. Fabrikken er planlagt å bli på størrelse med Teslas megafabrikk i Nevada i USA, og skal bruke fornybar energi til å produsere batterier til el-biler - et marked i stadig vekst.
Venter stort europeisk batteribehov
Men Freyr har nå en større visjon, utover den ene batterifabrikken - selskapet vil bygge et nordisk batteribelte.
Sjøtveit viser til en ny rapport fra konsulentfirmaet McKinsey, som har regnet seg frem til at 70 prosent av alle fartøy som vil bli solgt i Europa i 2040 vil være elektriske.
Ut fra dette estimatet regner McKinsey med en etterspørselen for battericeller på 1200 gigawattimer i året, som gir rom for 80 kjempefabrikker med kapasitet på 15 gigawattimer i året i Europa.
– Da kunne man tenke seg at mellom fem og ti av disse fabrikkene kunne blitt etablert i Norden, sier Sjøtveit.
Planene ble først omtalt av Bloomberg.
Freyr har diskutert disse visjonene med en av sine største investorer og samarbeidspartnere, EIT InnoEnergy.
– En slik visjon vil kreve tunge investeringer, og det er ikke noe Freyr skal gjøre alene. Skal vi få det til må politikere i alle land være interessert i det. Vi har jobbet litt med finske og svenske aktører på det, og har god kontakt blant annet med Business Finland - Finlands svar på Innovasjon Norge, sier Sjøtveit.
Vil ha fabrikk klar i 2023
Planen om batterifabrikk og tilhørende vindpark i Rana og Nesna kommune er ennå ikke klare - blant annet er reindrift i området en utfordring.
Sjøtveit forteller at målet er å ha fabrikken klar til produksjon i midten av 2023, mens vindparken ventes klar sent i 2023 eller tidlig i 2024.
Sjøtveit oppgir at Freyr jobber med tre-fire investorer til siste investeringsrunde, men vil ikke oppgi hvem de er. Til neste år vil de begynne en større kampanje for å hente inn mer kapital. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.