Koronakrisen stopper Norge og verden. Det merker også fornybargründerne i solcellelselskapet Otovo.

– Vi har en sterk balanse, men det er jo en ekstremt alvorlig krise. Alle typer bedrifter blir rammet. Våre kostnader de siste årene har falt mer enn hardware-prisene i Kina, men det hjelper ikke når etterspørselen ikke er der.

Siden oppstarten i 2016 har Otovo opplevd vill vekst.

Grunnleger og administrerende direktør Andreas Thorsheim gikk fra direktørstillinger i Schibsted og Opera til å satse på salg av solcellepanel som gründer.

Og det gikk bra.

Omsetningen økte år etter år, samtidig som selskapet gikk inn i stadig nye markeder. I 2019 vant selskapet DNs kåring «årets gründer» i klassen for vekstselskaper rettet mot forbrukere. I dag formidler Otovo salg av solcellepaneler til hus i Norge, Sverige, Spania og Italia, og tidligere i år ble det klart at selskapet skulle inn i Brasil.

Så kom koronaviruset.

Analytikerne i Rystad Energy varsler i en fersk rapport at koronakrisen bremser fornybarveksten. Den viktigste årsaken er svekkelsen av lokale valutaer, når pengestrømmene drar blant annet den relativt tryggere dollaren i været.

For Thorsheim og kollegene i Otovo er det imidlertid mest etterspørselssvikten som betyr noe.

Folk tør ikke satse like mye på solceller på taket lenger.

– Når forbrukere blir bekymret for egen økonomi, har det mer å si enn valutakurser. Vi ser jo at vi normalt har ligget på hundre prosent vekst mot samme periode året før de siste tre årene, og vi er ikke i nærheten av det nå, sier han.

– Det Rystad beskriver er mindre viktig for småskalaprosjekter som vi driver med.

For om lag ett år siden omtalte DN Otovos voldsomme vekst. Da var et av problemene deres at etterspørselen var så høy at det tok lang tid for kunder å få montert panelene de hadde bestilt.

Avhengig av stimuli

Som så mange selskaper i oppstartsfasen tjener ikke Otovo penger, ennå, og Thorsheim tror bransjen nå er avhengig av krisepakkene som regjeringen legger frem i disse dager.

– Vi er avhengige av grønn stimulans fra Enova og lignende etater i andre land for å komme oss gjennom dette. Det er jo også sånn at om vi lykkes, så lykkes hundrevis at montørbedrifter, hvis ikke vi lykkes kan det bli veldig mørkt for en rekke bedrifter.

Enova er et statlig foretak, underlagt Klima- og miljødepartementet, som arbeider med å fremme omlegging til mer miljøvennlig energibruk og -produksjon.

Huseier: –Jeg har ikke tenkt på strømprisen siden vi fikk solcellepanelene (2019)
Kan gi 18 år med gratis strøm.
02:13
Publisert:

Otovo fungerer som en slags nettbutikk. Ved å gå inn på selskapets hjemmeside og taste inn adressen, får kunden et tilbud på solcelleløsning på taket, og Otove sørger deretter for at en av deres montør-partnere installerer anlegget. Både Otovo og montør-underleverandørene rammes derfor nå av krisen.

Færre prosjekter vil sluttføres

I rapporten fra Rystad Energy kommer det frem at de tror veksten i gjennomførte fornybar energi-installeringer vil stanse helt i 2020, og de regner med en nedgang i installeringen av ny energikapasitet på ti prosent i 2021. Fallet neste år skyldes mindre tilgjengelig kapital, som følge av den økonomiske situasjonen vi er gjennom nå.

Administrerende direktør Øyvind Isachsen i Norwea, en interesseorganisasjon for vindkraft, tror imidlertid norske vindkraftselskaper kommer seg helskinnet gjennom dette.

Sliter med å få ferdigstilt prosjekter i tide

Øyvind Isachsen fra Vindkraftforeningen.
Øyvind Isachsen fra Vindkraftforeningen. (Foto: GORM K GAARE)

Han forteller at norske vindkraftprosjekter stort sett er finansiert av utenlandsk kapital – i euro – samtidig som avtaler om strømsalg også er gjort i euro, slik at en svekkelse i kronekursen ikke vil ha nevneverdig påvirkning. Kronesvekkelsen under koronakrisen har derfor lite å si.

Isachsen er imidlertid mer bekymret for at de strenge karantene- og innreisereglene gjør at enkelte prosjekter ikke vil bli ferdigstilt i tide.

– Vindkraft i Norge er relativt nytt, og prosjekter påvirkes derfor av at utenlandske spesialister ikke får jobbet i felt. Da får man ikke jobbet videre, og arbeidere ender opp med å permitteres, sier han.

Andreas Thorsheim er styremedlem i Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.