EUs såkalte innovasjonsfond skal dele ut én milliard euro, eller omtrent 9,3 milliarder norske kroner, til banebrytende teknologier innen fornybar energi, energiintensive industrier, energilagring og karbonfangst, -bruk og -lagring. Nå kan disse midlene komme Norske Fortum Varmes karbonfangstprosjekt på Klemetsrud til nytte.

Fortum er med videre blant 70 finalister om midler fra ordningen. Tildelingene gjøres av Europakommisjonen i fjerde kvartal.

Styreleder i Fortum Oslo Varme, Liv Monica Stubholt, håper å hente inn 3,5 milliarder fra EUs nye Innovasjonsfond.
Styreleder i Fortum Oslo Varme, Liv Monica Stubholt, håper å hente inn 3,5 milliarder fra EUs nye Innovasjonsfond. (Foto: Selmer.)

– Den norske staten har gitt oss tilsagn på tre milliarder kroner om vi lykkes med å finne resten av pengene, sier styreleder i Fortum Oslo Varme, Liv Monica Stubholt.

– Vi trenger 3,5 milliarder i tillegg.

Det tilsvarer litt i overkant av en tredjedel av midlene i den første runden av tildelinger fra Innovasjonsfondet og betydelige bidrag fra eierne. Ifølge styrelederen vil det imidlertid kommer flere runder.

De tre milliardene den norske staten garanterer for, ble vedtatt på Stortinget i forbindelse med det såkalte Langskip-prosjektet. Gjennom Langskip-prosjektet sørger staten for at CO2-en som fanges kan lagres på havbunnen.

– EU merker seg Langskip-prosjektet, som gjør at vi nå kan levere den CO2-en som fanges på Klemetsrud og lagre den trygt under havbunnen på norsk sokkel. Det er enklere å få EU til delfinansiere prosjektet når vi har statens tilsagn om tre milliarder, sier styrelederen.

– Hvor sannsynlig er det at dere får finansiert den siste biten fra Innovasjonsfondet?

– Dette fondet er nytt, og dette er første runde med tildelinger. Ingen har fasiten på hvordan søknadsbehandlingen vil slå ut og hvor sannsynlig det er at vi får midlene, da det ikke er noen historikk her. Men vi har veldig høy selvtillit inn i denne prosessen.

Stubholt mener teknologien på sikt kan danne grunnlag for en ny grønn industri med eksportmuligheter for Norge.

– Fortums strategi er å bidra til å dekarbonisere byer. Det er derfor viktig å se på nettopp reduksjon av utslipp som er bynære. Merk at vi er del av en stor norsk industrifamilie av CCS-kompetanse som har utviklet seg over snart 20 år. Det er mange virksomheter som er engasjert i CCS i Norge i dag og vi besitter høy kompetanse som er internasjonalt konkurransedyktig.

– CCS-teknologi demonstrert i en hel verdikjede vil få stor betydning som en ny norsk eksportindustri, avslutter hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.