– Da oljeprisen var lav, nyttet det ikke noe om teknologien var bra. Det var null interesse.

Gründeren Helge Lunde sitter inne på et møterom på Forus utenfor Stavanger. Det var blant selskapene i oljeklyngen på Forus oljesmellen traff hardest høsten 2014. For Helge Lunde og selskapet Seabox var det nesten kroken på døren. Med en oljepris over 70 dollar fatet er optimismen på full fart tilbake. Seabox har utviklet en undervanns vannbehandlingsteknologi som etter 14 år nå endelig kan selges. Den første ordren til oljefeltet Ekofisk er allerede signert.

– Nå tror vi at det løsner, smiler Lunde.

Optimist

Tirsdag ettermiddag snuste oljeprisen på 75 dollar. Ikke siden slutten av november 2014 har oljeprisen vært like høy. I takt med børsfallet i USA tirsdag kveld falt riktignok også oljeprisen til under 74 dollar fatet, men dagens oljepris er nesten 50 dollar høyere enn bunnen på 27 dollar i januar 2015.

Det gjør at pengene renner inn i strie strømmer til oljeselskaper som Statoil som i den samme perioden har kuttet kostnadene kraftig.

– For en uke siden oppjusterte jeg prognosene for oljeprisen i 2020 fra 70 til 80 dollar fatet. Da syntes folk jeg var vel optimistisk. Det kan nesten synes som om jeg var litt lite optimistisk, sier Anders Holthe.

Holthe er oljeanalytiker i Danske Bank. Han peker på flere faktorer til at han tror på en sterk oljepris fremover.

– Vi tror det er en reell sjanse for at amerikanske skiferoljeprodusenter ikke når sine produksjonsmål. Vi tror på en fortsatt kjempesterk etterspørsel og en risiko for redusert produksjon i Venezuela og gjeninnføring av amerikanske sanksjoner mot Iran, sier Holthe.

For 12 måneder siden anslo de 36 største amerikanske skiferoljeprodusentene en produksjonsvekst på 600.000 fat dagen. Veksten ble til slutt 300.000 fat i 2017. Holthe tror det samme kan skje igjen.

– I år er de like optimistiske. Det er en sjanse for at de bommer nok en gang. Men flere snakker nå om at skiferoljeprodusentene ikke lenger klarer å nå målene, sier han. I tillegg peker Holthe på at lagrene av både olje og oljeprodukter er svært lave.

– De har ikke vært lavere siden 2010, konstaterer Holthe.

Ferske tall fra ICE-børsen viser at optimismen brer seg. Tall gjengitt av nyhetsbyrået Bloomberg viser at investorer ikke har vært mer positive til utviklingen i oljeprisen siden 2014. Investorer eier nå opsjoner på kjøp av olje på 80 dollar fatet tilsvarende 137 millioner fat. Det er 37 prosent mer enn for to uker siden.

Tror på milliard

For Helge Lunde og Torbjørn Hegdal i Seabox er Holthes prognoser godt nytt.

– Nå snakker ikke bare oljeselskapene om å kutte kostnader. Det har løsnet på norsk sokkel nå. For to år siden virket norsk sokkel som nesten død. Nå har den kommet som en kule, sier Torbjørn Hegdal.

Siden utviklingen av Seabox-teknologien startet i 2004 har ikke selskapet hatt et salg å bokføre. Nå tror selskapet på milliardomsetning. Et anlegg vil koste et sted mellom 50 til 100 millioner kroner.

– Dette kan fort bli milliardomsetning om noen år, sier Lunde.

Selv har de to solgt det aller meste av aksjene i Seabox til det amerikanske oljeserviceselskapet National Oilwell (NOV). Få oljeserviceselskaper har kuttet kraftigere i Norge enn det Houston-baserte selskapet. Men parallelt har NOV de siste årene kjøpt opp flere mindre norske teknologiselskaper. Seabox var et av selskapene. Opp mot 200 millioner kroner betalte NOV i 2015 for å få kontroll over Seabox.

– Dere angrer ikke på salget når oljeprisen og markedet kommer tilbake?

– Nei, vi hadde ikke klart dette uten National Oilwell. De har stilt ressurser tilgjengelig, sier Lunde.

Rundt 250 millioner kroner er brukt de siste 14 årene på utviklingen av teknologien. Midlene har kommet fra Forskningsrådet, oljeselskaper, investorer og National Oilwell. De siste månedene er teknologien testet i fjorden utenfor Stavanger.

– Alle testene viser veldig gode resultater, sier Lunde.(Vilkår)

Taxfree står for godt over halvparten av Oslo lufthavns kommersielle inntekter – mye fordi du handler mer enn du tror
Vi sjekket reisendes handlelister mot kassalappen.
01:00
Publisert: