Det kriserammede riggselskapet Fred. Olsen Energy var ned rundt 20 prosent på Oslo Børs onsdag formiddag, før aksjekursen hentet seg noe inn igjen utover dagen. Kursen endte ned 12 prosent, og endte på 5,98 kroner. Fallet så langt i år er på rundt 70 prosent.

Selskapet varsler at det ikke lenger vil betale renter og avdrag på gjelden.

Riggselskapet stenger kranen for å holde på kontantene og vil ikke dekke forpliktelsene det har til sine finansielle kreditorer. Driften fortsetter som vanlig, og leverandørene får betalt som vanlig.

Samtidig kjemper selskapet for å få de ulike kreditorene med på en refinansiering.

– Hvor kritisk er situasjonen?

– Vi opplever kommunikasjonen som god og konstruktiv, og forhandlingene pågår fortsatt, sier toppsjef Ivar Brandvold i Fred. Olsen Energy.

Han forteller at selskapet ikke vil betale avdrag eller renter igjen før en langsiktig løsning er på plass.

– Vi er i forhandlinger, og de pågår så lenge de pågår, sier Brandvold.

Fred. Olsen Energy-sjefen ønsker ikke å gå nærmere inn på forhandlingene med långiverne, eller om selskapet har gitt kreditorene et forslag – eller en frist.

Milliardgjeld

Oljesmellen og kutt i oljeselskapets investeringer har rammet Fred. Olsen Energy, som lever av å bore lete- og produksjonsbrønner, hardt. Riggselskapet, med fem borerigger og to boreskip, har en samlet obligasjonsgjeld på 118 millioner dollar eller rundt én milliard kroner, som forfaller i januar neste år.

Allerede i fjor måtte selskapet få innrømmelser fra långiverne, som gikk med på at selskapets netto rentebærende gjeld, som er på totalt 450 millioner dollar, kunne overstige 4,5 ganger såkalt brutto driftsresultat (ebitda). Dette var et krav i låneavtalen, for at obligasjonseierne skulle være sikre på at selskapet tjente nok penger sammenlignet med belåningen.

Denne lettelsen ble gitt frem til 30. juni, men ble da ikke forlenget av långiverne.

«Positiv utvikling i markedet»

Fred. Olsen Energy har gjort det klart at en refinansieringsløsning vil innebære både at långiverne gir litt, i form av nedskrivning av gjeld samt bedre bank- og obligasjonslånsbetingelser, men også ved at aksjonærene skyter inn mer kapital.

Største aksjonær i selskapet er Bonheur, som kontrolleres av Fred. Olsen og hans familie. Bonheur er også kontrollerende eier av DNs eier NHST Media Group.

– Vi er innstilt på at en ny løsning kommer til å kreve ny egenkapital, sier Brandvold.

Han mener det er en generell positiv utvikling i markedet de opererer i, og at selskapet får flere forespørsler om å by på kontrakter.

– De som er relevante for oss svarer vi på, og det er forventet en utvikling i markedet i 2019.

Brandvold viser at de nettopp har mobilisert riggen «Blackford Dolphin», som er på oppdrag for BP på britisk sokkel.

– For øvrig kan vi ikke kommentere på fremtidige kontrakter, det kommenterer vi på når vi har noe å melde, sier han.(Vilkår)

Meretes utvalgte: Rosévinen som ikke finnes
Norge er et av svært få markeder som får inn denne rosévinen laget av dyrebare druer fra en legendarisk tysk vinmark.
01:31
Publisert: