Allerede i juni sender Fred. Olsen Windcarrier prosjektets første skip fra Norge, som fra juli skal være i Taiwan permanent og jobbe ut mot de nye vindplattformene.

– Dette er en middels stor kontrakt i et marked hvor vi strategisk ønsker å gå inn. Havvindkraft har tradisjonelt vært et europeisk fenomen, men nå kommer Asia for fullt, sier Even Larsen, administrerende direktør i Fred. Olsen Ocean Ltd.

Larsen forteller at Taiwan er et av de første markedene i Asia med forutsigbart rammeverk for utbygging av havvind i Asia.

– De har behov for ny energi, i tillegg ønsker de å bli mer uavhengig av fastlands-Kina. De har en strukturert plan for å utvikle havvind, sier Larsen.

Følger nøye med på koronaviruset

Fred. Olsen Windcarrier skal levere til et havvindprosjekt vest for Taiwan. Selskapet er tildelt en kontrakt for installasjon av vindturbiner ved bruk av «jack-up»-skip til havvindparken.

Taiwan er et av landene som melder om smitte av koronaviruset, og hadde første dødsfall som følge av viruset i midten av februar.

Larsen er klar på at de følger nøye med på utviklingen, og gjør vurderinger fra dag til dag.

– Vi har kontrakter for kommende sesong, så vi har veldig fokus på dette med virus. Vi følger utviklingen nøye og vurderer tiltak fra dag til dag, sier han.

Koronaviruset kan bringe med seg flere konsekvenser, og Larsen peker på forsinkede komponenter fra andre land og eventuelt stengte flyplasser som skaper problemer med å frakte besetningen ut.

Garanti fra GIEK

Fred. Olsen Windcarrier ble grunnlagt i 2008, og har siden det jobbet med vindkraft over hele verden.

– Vindkraft er et vekstområde totalt sett, og det snakkes veldig mye om vindkraft i Norge, sier Larsen.

Selv om Larsen sier at Fred. Olsen ikke er avhengig av støtte fra GIEK, Garantiinstituttet for eksportkreditt, mener han det er viktig for fremtiden til vindkraft i Norge. Siden begynnelsen av 2019 har GIEK bidratt med 2,3 milliarder kroner i garantier som har sikret norske leverandører kontrakter innen havvind.

GIEK stiller garantier for norske aktører som vil ut internasjonalt.

Wenche Nistad, administrerende direktør i GIEK, sier at de håper på flere slike prosjekter rundt om i verden.

Dette prosjektet er det tredje offshore-vindprosjektet som GIEK garanterer for på noen få måneder.

– Vi må omstille oss, og det er viktig å være med på vindsatsingen, sier Nistad. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.