Norge har den siste tiden vært preget av skyhøye strømpriser. Går vi inn i en tørr vinter, kan enkelte områder også risikere strømrasjonering. Mye avhenger av vannmagasinenes fyllingsgrad.

De siste fire ukene har NVE utarbeidet vannmagasinstatistikk. Total magasinkapasitet utgjør 87,2 TWh.

I uke 31 var fyllingsgraden på norske vannmagasin 67,9 prosent. Gjennom uken har magasinfyllingen med 1,4 prosentpoeng.

I likhet med i forrige uke hadde Midt-Norge den høyeste fyllingsgraden med 88,9 prosent. Sørvest-Norge hadde den laveste fyllingsgraden på 50,4 prosent, selv om det er en økning fra uke 30 med 1,1 prosent.

Sammenlignet med uke 30 var fyllingsgraden på norske vannmagasin 66,5 prosent. Høyest magasinfylling hadde Midt-Norge med 88,4 prosent. Mens Sørvest-Norge hadde lavest fyllingsgrad med 49,3 prosent.

Prisvekst på 40 prosent

Strømprisene i Sørvest- og Sørøst-Norge fortsetter å øke.

I juli lå månedsprisen for strøm i Sørøst-Norge på 208,63 øre/kWh inkludert merverdiavgift. I Sørvest-Norge økte månedsprisen til 328,47 øre/kWh fra 233,34 øre/kWh i juni. Det er en prosentøkning på over 40 prosent.

For begge områder er strømprisene historisk høye.

Til sammenligning er strømprisene i Midt-Norge og Nord-Norge historisk lave. Månedsprisen i juli lå på henholdsvis 2,38 øre/kWh og 1,92 øre/kWh.

Historisk lav produksjon

De skyhøye prisene har sammenheng med at kraftproduksjonen i Sørvest-Norge var historisk lav i forrige uke, samt et høyere prisnivå i omkringliggende land.

I forrige uke var kraftproduksjonen i Sørvest-Norge på det laveste nivået på ti år, viser nye tall fra NVE. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.