På et tak i et næringsbygg i Fredrikstad testes oppsamling av solenergi med nye metoder.

– Dette er vårt laboratorium, sier Carl C. Strømberg og inspiserer taket sammen med daglige leder Cecilie Jonassen.

Strømberg er sivilingeniør, teknisk entusiast og gründer av gasellevinneren i Østfold. Enkelte medier har døpt ham for «solkongen». Selv sier han at han ikke er helt A4, og kan eksempelvis inngå store avtaler uten underskrift.

– Jeg stoler på folk, sier Strømberg.

Hva er gasellebedrifter, sjefredaktør Amund Djuve?
DNs sjefredaktør Amund Djuve forklarer hva en gasellebedrift er og hvorfor DN skriver om dem.
00:28
Publisert:

I fjor sendte han åtte semitrailere med solcellepaneler til nytt stort lagerbygg i Sandnes. Her ble avtalen signert først en time før første kranløft.

Selskapets økonomiske soliditet er belønnet med en svært god rating.

– Vi har hatt en AAA-rating i fire år, og dobbel AA siste året. For å klare det må man ha kontroll. Vi leverer alltid på avtalt pris, til avtalt tid og avtalt kvalitet, sier Strømberg

Nå har han solgt seg ned, skaffet selskapet rundt 15 millioner i egenkapital og ansatt en ny daglig leder. Strømberg selv har fått tittelen teknisk leder og skal utvikle selskapets teknologi videre.

Misfornøyd med vekst

De siste årene har selskapet Sivilingeniør Carl Christian Strømberg as levert solcellepaneler som markedsføres under navnet «Solcellespesialisten».

– Jeg tror vi har installert underkant av 1000 solcelleanlegg til private boliger i Norge, sier Strømberg.

Jonassen har oversikten.

– Bare i år har vi hittil levert over 300 solcelleanlegg til privatmarkedet.

Veksten har selskapet klart uten et eget salgsapparat.

– Vi har ikke en eneste selger. Våre selgere er samarbeidspartnere som Eidsiva Energi og Otovo med flere. Egentlig er vi en elektrisk installatørbedrift, sier Strømberg.

Siden 2014 har selskapet vokst fra underkant av to millioner til over 45 millioner kroner i omsetning. Men Strømberg er ikke fornøyd.

– Jeg er litt irritert over at vi ikke satset hardere slik at vi kunne omsette mer de siste årene. Jeg er misfornøyd med veksten særlig i 2016.

– Men selskapet økte jo omsetningen det året med nesten 245 prosent?

– Se på tallene da. I fjor omsatte vi for 45,4 millioner kroner. Det er jo ganske dårlig når man kunne omsette for 80 millioner kroner. Årsaken til at vi ikke klarte det, var at vi hadde for få ingeniører som kunne regne på anbud i 2015 og 2016, sier Strømberg.

Nå har selskapet fått flere store solcellekontrakter til næringsbygg.

– Den sektoren står nå for halvparten av vår omsetning, sier Jonassen.

Store solmål

Selskapets daglige leder forventer en omsetning i år på 70 millioner.

– Neste år budsjetterer vi for 100 millioner, sier Jonassen.

Målet har vært en omsetning på en halv milliard i 2022.

– Vi ligger litt etter estimatene. Sannsynligvis får en vi omsetning på 350 millioner det året, sier Strømberg.

Teknisk sjef Carl Christian Strømberg styrer en spesialprodusert drone mens daglig leder Cecilie Jonassen følger med. Dronen har varmesøkende kamera for å sjekke om installeringen av solcelleanleggene er godt nok utført.
Teknisk sjef Carl Christian Strømberg styrer en spesialprodusert drone mens daglig leder Cecilie Jonassen følger med. Dronen har varmesøkende kamera for å sjekke om installeringen av solcelleanleggene er godt nok utført. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Jonassen understreker at selskapet tar markedsandeler.

– Frem til september i år vokste det samlede norske solcellemarkedet med fem prosent. Vi har vokst med 35 prosent. Nå er vi kanskje den største solcelleleverandøren i Norge, sier Jonassen.

Når nye rekorder

2018 settes det ny rekord i antall solcelleanlegg til privatboliger som får støtte av Enova.

– Frem til 19. oktober har vi gitt støtte til 599 solcelleanlegg, sier Espen Slettvold, kommunikasjonsrådgiver i Enova SF.

I fjor la over 500 boligeiere solceller på taket. Det var en tredobling fra året før.

– Om vi legger denne tendensen til grunn vil vi gi støtte til 200 flere anlegg enn i fjor.

Enova gir i gjennomsnitt 18.300 kroner i støtte per anlegg.

Etter at Enova opprettet tilbudet på solcelleanlegg i 2015, har totalt 1359 boligeiere mottatt støtte av statsforetaket.

«Filtrerer mine sprø ideer»

Gasellegründeren understreker at konkurransen er hard.

– Det kommer stadig flere aktører. Og det er de som ønsker å kjøpe oss, men de ser ikke verdien av å ha en klin gæren teknisk sjef som flyr rundt i huset, sier Strømberg og ler.

Selv har han en egen metode å sjekke om installeringene er godt nok utført.

– Jeg har investert i en dyr drone med varmesøkende kamera som kan vise om det er gjort en god jobb på takene.

Solcellesatsingen kom etter en konkurs og tilfeldighet. Strømberg var medeier i et selskap i Trondheim som solgte datamaskiner.

– Vårt selskap tjente penger, men så kjøpte vi Elprice. Det skulle vi aldri ha gjort. Vi klarte å redusere tapet, men ikke nok, sier Strømberg.

Han reiste tilbake til barndomsbyen og konsentrerte seg om konsulentselskapet.

– Som konsulent tenker jeg hvordan organisasjoner og bedrifter kan tjene penger på tekniske løsninger og produkter. Jeg har to kompiser som filtrerer alle mine sprø ideer. Det som kommer gjennom filteret prøver jeg å sette ut i livet, sier Strømberg.

Ut av filteret kom ideen om solceller. Strømberg og en av kompisene dro på solcellemesse i Tyskland i 2005 og ble inspirerte.

– Da begynte jeg å selge solceller på Finn.no, sier Strømberg.

Subsidierte med kona

Hvaler kommunes storsatsing på solceller gjorde at Strømberg besluttet å konsentrere seg om produktet.

– Hvaler kommune og Enova ga støtte. For å få ned prisen til rundt 30.000 kroner per anlegg, ba jeg kona om å bruke 300.000 kroner av våre sparepenger for å subsidiere solcellene på Hvaler ytterligere. Min teori var at vi da ville få god oppmerksomhet. Heldigvis så fungerte det, sier Strømberg.

I 2015 var Hvaler på solcelle-toppen i Norge. Totalt ble det solgt rundt 100 solcelleanlegg på øyene.

I. august i år overlot Strømberg sjefsstolen til Jonassen. Hun kom fra en lederstilling i Norske Skog Saugbrugs i Halden.

– Mitt mål er å ha en lønnsom vekst og gjøre vårt for å bidra at FNs klimamål nås. Alle hustak bør etter hvert ha solcelleanlegg, sier Jonassen.

Gründeren selv tror han har vært med på å redde bedriften.

– Med den veksten vi og andre gaseller og bedrifter har hatt, er det en større sannsynlighet for å gå konkurs fordi gründerne sitter i sjefsstolen for lenge. Med dette i bakhodet og etter diskusjoner med mine kolleger valgte vi å ansette Cecilie som daglig leder. Neste år skal jeg ikke være styreleder heller, sier Strømberg.

Jonassen smiler.

– Og Carl skal få lov til å være gæren, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.