Europakommisjonen går nå igjennom sin energistrategi etter Russlands invasjon av Ukraina.

Ifølge Bloomberg News, som viser til to EU-kilder med kjennskap til saken, tegner Europakommisjonen nå opp en plan for å gjøre kontinentet mindre avhengig av russisk gass. Forslaget, som ikke er endelig, tar sikte på å redusere Europas avhengighet av russisk gass med nesten 80 prosent i løpet av inneværende år.

Planen vil presenteres tirsdag, skriver nyhetsbyrået.

Vil foreslå følgende tiltak

I planen som presenteres tirsdag vil det foreslås tiltak som å øke importen av flytende naturgass (lng) og gass fra andre steder enn Russland, få mer fornybare gasser, energibesparelser og elektrifisere mer.

Målet er å gjøre seg helt uavhengig av russisk gass i god tid før 2030. Europakommisjonen har tidligere sagt at EU har tilstrekkelig med gass til å komme seg igjennom resten av vinteren dersom all gass fra Russland skulle stoppe.

Prisen på utallige råvarer, inkludert olje og gass, har skutt i været som følge av krigføringen i Europas nest største land. Frykten for energistabiliteten i regionen rår i markedene. Mellom 35 og 40 prosent av Europas gassforbruk kommer fra import av russisk gass. Mens Vesten har innført brede og kraftfulle sanksjoner mot Russland, har Europa foreløpig styrt unna gassanksjoner, vel vitende om at det vil skade EU minst like mye som det vil skade Russland.

For at energiplanen som nå meisler ut skal ha noen som helst sjanse for å lykkes, krever det at alle EUs medlemsland bretter opp ermene. Det er imidlertid lettere sagt enn gjort. Ifølge Bloomberg skal flere land alt være ukomfortable med de store investeringene som kreves for å nå kommisjonens energiomstillingsplaner. Det pekes blant annet på politiske utfordringer knyttet til høye energikostnader.

Skyhøye gasspriser

Mandag føk gassprisene opp til nye høyder etter det ble kjent at USA og EU vurderer å innføre sanksjoner mot russisk olje. Det ble satt nye prisrekorder både i Nederland og Storbritannia. Mandag morgen var prisen på kontrakter i Nederland så høy som 322 euro per megawattime, tilsvarende rundt 600 dollar per fat oljeekvivalenter.

Innad i EU er man imidlertid splittet om hvorvidt man skal gå sammen med USA om potensielle sanksjoner mot russisk olje. Tyskland er blant landene som har motsatt seg slike sanksjoner, har flere internasjonale medier rapportert mandag.

Forrige uke kom Det internasjonale energibyrået (IEA) med en tipunktsplan for å gjøre Europa mindre avhengig av russisk gass. Det innebærer blant annet å ikke signere nye gasskontrakter med Russland, akselerere flere nye vind- og solkraftprosjekter og maksimere kraftgenerering fra bioenergi og kjernekraft.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.