Det var på konferansen Gastech i Milano Equinor-topp Helge Haugane skapte overskrifter etter at nyhetsbyrået Bloomberg tirsdag skrev at han frykter kollaps i gassmarkedet. Til Dagens Næringsliv er han imidlertid mer forsiktig og vil ikke bruke ordet kollaps.

– Som du hører, unngår jeg å bruke det ordet, sier Haugane til DN.

Det er enorme marginkrav knyttet til handel i gassmarkedet som nå skaper store problemer for enkelte.

– Det er en fare for at små aktører ikke klarer å operere i markedet. Det kan gi en negativ spiral i markedet, sier Haugane som frykter at noen små aktører vil tvinges til å endre sin forretningsmodell og ta større risiko.

Haugane mener markedet fungerer på kort sikt, men frykter for de langsiktige konsekvensene for markedet når mindre aktører får problemer med å operere. Haugane minner om at store aktører ikke rammes av likviditetsproblemene mindre aktører opplever.

Haugane hilser tiltak fra EU velkommen.

– Jeg har forståelse for at myndighetene ser på tilførsel av likviditet som et mulig tiltak, sier Haugane.

15.000 milliarder kroner

Helge Haugane, er en av toppene i forretningsområdet MMP i Equinor. Området har blant annet ansvaret for all tradingvirksomhet innen olje og gass. Ferske analyser gjort av Equinor viser at marginkrav knyttet til utestående handler i gassmarkedet summerer seg opp til 1500 milliarder euro, eller opp mot 15.000 milliarder kroner. Det er et konservativt anslag, ifølge Equinor-toppen.

– Det inkluderer ikke Storbritannia eller handel direkte mellom parter, sier Haugane på telefon fra Milano.

Det er enorme marginkrav knyttet til disse handlene som nå presser særlig små aktører ut av markedet. De klarer rett og slett ikke å stille sikkerhet for handlene. Konsekvensen er at likviditeten i markedet tørker ut. Det er handler i gassmarkedet lenger frem i tid, typisk et år, som nå er under press.

– Det vi ser i markedet er at hvis du er en aktør som vil låse prisene et år frem i tid, må du i tillegg til å stille sikkerhet for vanlige marginkrav, betale et veldig høyt initielt marginkrav. Du må ut med 30 prosent av handelen for i det hele tatt å gjøre handelen. Forsikringspremien for små aktører er blitt veldig stor. Det gjør at mange aktører sliter med å gjøre transaksjoner, sier Haugane og minner om at det er store beløp også bundet opp i gasslagrene på kontinentet.

Frykter vinteren

Tidligere denne uken skjøt prisen på gass i været etter at Gazprom stengte leveransen av gass gjennom rørledningen Nord Stream 1. Haugane frykter hva som vil skje i markedet til vinteren.

– Jeg frykter hva som vil skje om de russiske volumene forsvinner. Hvis du kobler det med kald vinter, er den eneste muligheten at etterspørselen må ned. Da vil du få en destruksjon av etterspørselssiden, sier Haugane.

Det vil igjen føre til at en neste sommer, ifølge Haugane, vil komme opp i de samme problemene med behov for store lagre av gass for å møte vinteren.

Teodor Sveen-Nilsen, analytiker i Sparebank 1 Markets, følger gassmarkedet tett.

– Vi har allerede sett en nedgang i etterspørselen på 23 prosent årlig. Dermed kan en si en allerede har hatt en destruksjon i etterspørselen. Etterspørselen er ned på grunn av høyere priser. Lagrene av gass er ok takket være høye gasspriser, lav etterspørsel og høy import av lng. Det til tross for Russlands fallende eksport, sier Sveen-Nilsen.

Lng er flytende nedkjølt naturgass.

Tror ikke på pristak

Equinor tjener enorme summer på de høye gassprisene som tilsvarer en oljepris på opp mot 500 dollar fatet. Europakommisjonen og flere europeiske land har tatt til orde for pristak på gass. Det er ikke et egnet virkemiddel, mener Equinor-toppen.

– Pristak er på en måte en finansiell fordeling. Et pristak gir ikke nye volumer til markedet. Det er en ren finansiell mekanisme, sier Haugane som minner om at gassmarkedet er et globalt marked. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.