Energiskvisen fortsetter for full styrke på kontinentet. Tirsdag stiger europeiske gasspriser til rekordhøye 53 dollar per såkalt millioner btu (british thermal unit, måleenhet for energiinnhold). Overført til oljeekvivalenter, tilsvarer det skyhøye 307 dollar per fat.

De elleville prisene har fått selv de mest optimistiske energianalytikere til å steile. DNB Markets' olje- og gassanalytiker Helge André Martinsen legger ikke skjul på at det er noe helt eksepsjonelt som utspiller seg i energimarkedene nå.

– Vi er snart fem ganger over tidligere «all-time-high». Vi er i ukjent territorium. Det er umulig å si hva som kommer til å skje de neste ukene. Markedet er nesten på grensen av kollaps.

Prisene må kvele etterspørselen

Det er ingen umiddelbare tegn til prisgaloppen vil snu. Det skyldes at utfordringene har bygget seg opp over tid. Ifølge Martinsen er bakteppet de ekstremt lave gasslagrene i Europa. Og dette er før vi går inn i den kaldeste vintersesongen.

Årsaken til de lave lagrene er en kombinasjon av høy gassetterspørsel globalt og at Russland i flere måneder har sendt lite gass til Europa, ifølge Martinsen. Det er ikke fordi Russland har produsert lite gass, men fordi stormakten har brukt mye selv og sendt mye til Tyrkia og Kina fremfor Europa.

– Når du da går inn i vinteren med ekstremt lave gasslagre, det begynner å bli kaldt, det blåser lite og russerne kniper enda mer igjen på gassen, da blir det eksplosivt, sier oljeanalytikeren.

De siste par dagene har tilførselen av gass fra Russland til Tyskland via den lange og viktige rørledningen Yamal-Europa blitt betydelig redusert. Tirsdag melder flere medier at tilførsel av gass gjennom rørledningen har stanset fullstendig, og at russiske Gazprom ikke har bestilt eksportkapasitet i dag, tirsdag.

Rørledninger nær det russiske gassfeltet Bovanenkovo på Jamalhalvøya. Tilførselen av gass inn til Tyskland gjennom Yamal-Europa-rørledningen har tirsdag stoppet opp, skriver flere medier, deriblant Reuters.
Rørledninger nær det russiske gassfeltet Bovanenkovo på Jamalhalvøya. Tilførselen av gass inn til Tyskland gjennom Yamal-Europa-rørledningen har tirsdag stoppet opp, skriver flere medier, deriblant Reuters. (Foto: Alexander Nemenov/AFP/NTB)

– Amerikansk lng-produksjon (flytende naturgass, red.anm.) går for fullt. Norsk gassproduksjon går for fullt. Uansett hvor høyt gassprisen går, kommer det ikke inn mer produksjon i det korte bildet. Da må gassprisene så høyt opp at det kveler etterspørselen.

– Tidenes lottogevinst

Mens flere aktører tjener fett på høye gasspriser, skaper det utfordringer for andre. I september kuttet den norske kunstgjødselprodusenten Yara sin produksjon av ammoniakk som følge av de høye naturgassprisene.

– All energiintensiv industriproduksjon i Europa er i knestående, sier Helge André Martinsen, som tror det kan skape mange ringvirkninger.

– Når du stenger ned gjødselproduksjon kan du sitte med dårlige avlinger to år frem i tid. Så får du inflatoriske effekter på matvarepriser, for eksempel, sier han.

- Hvis det blir en kald vinter kan man i verste fall tegne scenarioer hvor man får blackouts i Europa.

Normalt faller gassprisene mot våren i takt med mildere vær, der man hverken bruker energi til oppvarming eller til nedkjøling. I disse periodene bygger man opp gasslagrene. Nå vil imidlertid gassprisene stabilisere seg på et høyere nivå enn normalt, ifølge Martinsen, som tror neste vinter kan bli like krevende om ikke lagrene bygges opp om våren og sommeren.

For noen triller imidlertid kronene inn i kassen.

– Både for selskapene som har høy andel gass i produksjonsmiksen sin, samt den norske stat, er dette tidenes lottogevinst, sier oljeanalytikeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.