I store deler av året har kunder i Kina, Japan og Sør-Korea utkonkurrert europeere på pris på flytende naturgass (lng). Den slags gass brukes mye i kraftstasjoner for å generere elektrisitet.

Nå har imidlertid lng-skip på vei til Asia begynt å snu halvveis for å frakte lng til europeiske kunder som er villig til å betale en heftig premie for gassen, skriver Financial Times.

Det skjer etter en akutt mangel på gass i Europa, som har sendt prisene til ekstreme høyder man aldri har vært i nærheten av å se tidligere.

Prisforskjellen mellom leveringer til Europa og Asia er nå den høyeste noensinne, ifølge energidataleverandøren Platts.

Uvanlige bevegelser

I markedet kan man nemlig se svært uvanlige skipsbevegelser, ifølge Alex Froley, analytiker i ICIS, som overvåker lng-skip, skriver avisen.

For amerikanske skip, som var på vei til Asia eller har vært i Asia, har snudd mot Europa. I tillegg ser man nå angivelig den første leveransen av australsk lng til Europa på tolv år, siden 2009, da et par laster ble sendt til Storbritannia og Frankrike.

Russisk brems

Årsaken til de lave lagrene er en kombinasjon av høy gassetterspørsel globalt og at Russland i flere måneder har sendt lite gass til Europa.

De siste par dagene har tilførselen av gass fra Russland til Tyskland via den lange og viktige rørledningen Yamal-Europa blitt betydelig redusert. Tirsdag melder flere medier at tilførsel av gass gjennom rørledningen har stanset fullstendig, og at russiske Gazprom ikke har bestilt eksportkapasitet i dag, tirsdag.

– Når du da går inn i vinteren med ekstremt lave gasslagre, det begynner å bli kaldt, det blåser lite og russerne kniper enda mer igjen på gassen, da blir det eksplosivt, sa olje- og gassanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets til DN tirsdag.

Også han har notert seg skipsaktiviteten, og viser onsdag til råvareanalyseselskapet Kpler som sier syv lng-skip har snudd mot Europa etter først å ha hatt de nordlige områdene i Asia som mål.

– Vi er i ukjent territorium

Tirsdag steg gassprisene til rekordhøye 60 dollar per såkalt millioner btu (british thermal unit, måleenhet for energiinnhold). Overført til oljeekvivalenter, tilsvarer det skyhøye 345 dollar per fat.

Martinsen holdt ikke igjen da han skulle beskrive situasjonen i det europeiske gassmarkedet.

– Vi er snart fem ganger over tidligere «all-time-high». Vi er i ukjent territorium. Det er umulig å si hva som kommer til å skje de neste ukene. Markedet er nesten på grensen av kollaps.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.