– Jeg er dypt bekymret etter dagens nyhet om at det i dansk og svensk farvann i Østersjøen har brutt ut store lekkasjer fra Nord Stream 1 og 2-rørledningene som frakter russisk gass til Vest-Europa.

Det sier lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide (H), i en pressemelding tirsdag kveld.

Søreide har kalt inn olje- og energiministeren og justis- og beredskapsministeren for å redegjøre for Stortinget.

– Jeg er glad for at PST følger med på situasjonen og vurderer trusselbildet mot nordmenn, norske installasjoner og norske interesser. Jeg forventer at regjeringen nå har tett kontakt med og jobber sammen med våre berørte naboland om å skaffe seg mer informasjon om hendelsesforløpet og oversikt over situasjonen. Vi kaller nå i ettermiddag inn olje- og energiministeren og justis- og beredskapsministeren for å redegjøre for Stortinget om situasjonen så raskt som mulig, sier Søreide.

Hun skriver videre at det foreløpig er det for tidlig å slå fast hva gasslekkasjene skyldes, og om noe er blitt gjort med hensikt.

– Men det er likevel påfallende at dette skjer samme dag som gassrørledningen Baltic Pipe åpnes i Polen. Den skal forsyne Polen og Danmark med gass fra Nordsjøen og Norge, og dermed gjøre Polen mindre avhengig av russisk gass.

– Også meldingene om uvanlig droneaktivitet rundt norske olje- og gassinstallasjoner de siste dagene er foruroligende, og det er viktig at myndighetene kommer til bunns i hva dette dreier seg om, uttaler Søreide.

Equinor har anmeldt droneaktivitet rundt flere plattformer, som etterforskers av Sør-Vest politidistrikt.

Venstre-leder: – Skjønner ikke regjeringen alvoret?

– Det er hårreisende at Aasland viser til de norske olje- og gasselskapene ansvar når det er snakk om kraftige eksplosjoner på gassrørledninger i allierte farvann. Skjønner ikke regjeringen alvoret? sier Venstre-leder Guri Melby.

Tirsdag ble det kjent at det er lekkasje i Nord Stream-ledningene i Østersjøen. Det kan også ha forekommet droneaktivitet ved offshoreinstallasjoner i Nordsjøen. Aasland sier at det ikke er noe som tyder på at det kan komme angrep på norske rørledninger.

På spørsmål om hva regjeringen vil foreta seg, viser han til at det er olje- og gasselskapenes ansvar for sikkerheten på norsk sokkel.

– Lekkasjene skjer til og med samme dag som vi åpner en rørledning til Polen, og dagen etter at Petroleumstilsynet ber oss om å ha økt årvåkenhet på norsk sokkel. Dette er en ekstraordinær situasjon og kan ikke håndteres av selskapene alene. Den er regjeringens ansvar! sier Melby.

Hun har skrevet skriftlig spørsmål rettet til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) om hva regjeringen gjør for å øke beredskapen mot trussel fra russisk digital og fysisk sabotasje og annen underminerende virksomhet mot norsk gasseksport.

– Jeg regner med at regjeringen har innsett at Norges økte betydning for Europas energisikkerhet gjør den norske gasseksporten til et sannsynlig mål, sier Melby, og fortsetter:

– Putin leter hele tiden etter måter å demonstrere for europeiske innbyggere at vi burde gi opp støtten mot Russlands krig i Ukraina. Et sabotasjeangrep som sår tvil ved om Norge klarer å levere gass til Europa, passer nok godt inn i planen hans, sier Venstre-leder Guri Melby.

– Kan skyldes sabotasje

Fremskrittspartiet forlanger at regjeringen snarlig informerer Stortinget om den mulige sabotasjen av gassrørledninger i Østersjøen.

Partileder Sylvi Listhaug vil også vite hvilke tiltak regjeringen har satt i verk og hva de planlegger rundt norske olje- og gassinstallasjoner etter situasjonen som har oppstått.

Petroleumstilsynet har bedt operatørene om å være årvåkne etter at det skal være observert droner rundt installasjonene.

Listhaug påpeker at Norge har en viktig rolle for Europa som leverandør av gass.

– Mye tyder på at gasslekkasjen i Østersjøen kan skyldes sabotasje. Det er derfor svært viktig at det tas grep om sikkerheten på olje- og gassinstallasjonene og rørledninger som går til ulike europeiske land. Dette handler også i alle høyeste grad om at de som jobber for oss på norsk sokkel skal føle seg trygg, sier Frp-lederen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.