Onsdag foreslo EU at medlemslandene kutter gassbruken med 15 prosent for å unngå krise til vinteren og vil bruke makt hvis frivillig innsats ikke er nok.

Bakteppet er mulig stans i russisk gasseksport. Kuttet skal gjennomføres fra 1. august i år til 23. mars neste år. Men den planen faller ikke i god jord hos alle, deriblant Hellas, hvor regjeringen er klar på at de ikke støtter forslaget.

Kraftanalytiker mener gjenåpningen av Nord Stream 1 ikke vil løse energikrisen i Europa: – Dette kan være starten på en langvarig krise

Også regjeringene i Spania og Portugal, som ofte stiller seg bak EUs politikk, er imot. De fremhever at de bruker langt mindre russisk gass enn andre EU-land og er særs kritiske til trusselen om tvang. I tillegg er det få energiforbindelser som knytter dem til resten av Europa.

Ungarn vil derimot øke importen av russisk gass, og torsdag reiste utenriksminister Peter Szijjarto til Moskva for å forhandle.

– For å sikre Ungarns energiforsyning, har regjeringen besluttet å kjøpe ytterligere 700 millioner kubikkmeter naturgass i tillegg til mengdene som er fastsatt i langsiktige kontrakter, sa han i en uttalelse på Facebook.

Full stans

– Vi må forberede oss på at det potensielt blir full stans i russisk gasstilførsel til Europa, og dette er et sannsynlig scenario, fastslo Europakommisjonens president, Ursula von der Leyen, i en pressekonferanse onsdag, etter at forslaget ble lagt frem.

De 27 medlemslandene skal gå gjennom forslaget før de stemmer over det. Minst 15 land som til sammen representerer 65 prosent av EU-landenes samlede befolkning, må stemme for forslaget før det innføres.

– Russland driver med utpressing av oss. Russland bruker energi som våpen, og derfor, uansett hva som skjer, enten det blir delvis kutt i russisk gass eller full stans, så må Europa være rede, sier von der Leyen

Russisk gass kan falle bort

1,5 prosent av EUs samlede bruttonasjonalprodukt (bnp) står i fare dersom det blir en hard vinter hvor det brukes mye gass, ifølge Bloomberg.

Russland har allerede stanset gassforsyningen til Polen, Bulgaria og Finland allerede. Til Danmark, Nederland og Italia er tilførselen redusert via den russiske gassledningen Nord Stream 1.

Nord Stream 1 er Tysklands viktigste kilde til naturgass og har vært stengt siden mandag 11. juli på grunn av rutinemessig vedlikehold. Russland har hevdet rørledningen har tekniske problemer. På grunn av spenningene knyttet til krigen i Ukraina har tyske myndigheter fryktet at gassrørledningen ikke ville skrus på igjen eller skrus på med begrenset kapasitet.

Torsdag morgen meldte tyske myndigheter at det er drift i rørledningen igjen, men at gassleveransene gjennom Nord Stream 1 er på 30 prosent av kapasiteten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.