Den russiske, statskontrollerte energigiganten Gazprom varslet minst én betydelig europeiske kunde om at selskapet ikke vil kunne oppfylle sine forpliktelser på grunn av hendelser utenfor selskapets kontroll, såkalt «force majeure». Det fremgår det av et brev sendt før helgen som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang på.

Brevet hevder Gazprom, som har monopol på eksport av russisk gass, ikke er i stand til å oppfylle sine forpliktelser på grunn av «ekstraordinære» omstendigheter utenfor selskapets kontroll.

Ifølge Bloomberg har tre europeiske gasskjøpere mottatt slike brev.

En av Reuters' kilder sier brevet omhandler Nord Stream 1 som er en betydelig forsyningslinje for russisk gass til Europa, og dreier seg om leveranser tilbake til den 14. juni.

Da strupte det russiske selskapet inn til 40 prosent av normalt volum, og viste til utfordringer med vedlikehold.

Europa er avhengig av russisk gass for betydelige deler av energiforbruket. Den siste uken har situasjonen vært ytterligere tilspisset, ettersom Nord Stream 1 har vært stengt for vedlikehold i ti dager. Dette er noe som skjer hvert år, men tyske myndigheter fryktet Gazprom ville trenere oppstarten som er planlagt om tre dager. Forrige uke advarte tyske energimyndigheter mot at leveransene kanskje ikke ville starte opp igjen.

Gazprom hadde ingen umiddelbare kommentarer til Reuters sak. DNs henvendelse til Gazproms pressekontakter er foreløpig ikke besvart.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.