Strømselskapet GNP Energy publiserer mandag kveld to børsmeldinger: Den ene handler om at gründer og hovedeier Glenn Nøstdahl trekker seg fra styret på dagen, den andre om rekordresultater for selskapet i første halvår.

For to uker siden kom det frem at Forbrukertilsynet hadde opprettet sak mot dette selskapet og Tinde Energi. Bakgrunnen var at GNP overførte flere tusen kunder som hadde inngått gunstige strømavtaler med pristak og fastpris til Tinde, som så kastet hundrevis av dem ut.

Mandag oppgir GNP nettopp «salg av finansielle strømposisjoner» som hovedgrunnen til resultatfremgangen i årets seks første måneder.

– Riktig tidspunkt

Når det gjelder Nøstdahls fratreden, heter det at han ønsker å tre tilbake «primært for å kunne fokusere mer på andre deler av sine investeringer.»

– GNP Energy har vært igjennom en viktig periode hvor den nye strategiske retningen har blitt satt. I dette arbeidet har styret jobbet tett og godt sammen. Med dette arbeidet fullført, er det nå et riktig tidspunkt å tre ut av styret, sier Nøstdahl i meldingen.

GNP Energy-gründer Glenn Nøstdahl.
GNP Energy-gründer Glenn Nøstdahl. (Foto: GN Power)

I meldingen heter det at styret aksepterte Nøstdahls ønske om å fratre på et møte mandag.

– Nøstdahl har vært i styret siden oktober 2021 som en midlertidig løsning i forbindelse med krevende forhold som dukket opp. Han har kontinuerlig vært en aktiv og god bidragsyter, sier konsernsjef Gisle Sveva.

Han avviser overfor DN at avgangen henger sammen med undersøkelsene til Forbrukertilsynet:

Gisle Sveva i GNP Energy.
Gisle Sveva i GNP Energy. (Foto: CF Wesenberg)

– Nei, det har ingenting med de undersøkelsene å gjøre, sier Sveva.

– Nøstdahl trakk seg jo først ut for en tid tilbake før han kom tilbake i syret i fjor høst. Da var han tydelig på at det kun var for en kortere periode, og nå som vi har styrket både styret og administrasjonen, mente han det var på tide å tre ut, sier Sveva.

Regning på 215.000

Tidligere i sommer skrev DN om de to selskapene og noen av kundene deres.

I juni betalte GNP Energy en ukjent sum for å kvitte seg med selskapets rundt 5800 svært ulønnsomme makspriskunder. Disse ble overtatt av Henriksen Gruppen, selskapet til Nøstdahls svoger Raymond Henriksen. De ble så overført dem til datterselskapet Tinde Energi, et selskap som like før var blitt kjøpt av nettopp GNP.

DN har skrevet at mange av disse kundene raskt fikk skyhøye strømregninger basert på urealistisk høyt fremtidig forbruk. Hvis ikke regningene ble betalt, ble kundene sagt opp og måtte finne ny strømleverandør – til full markedspris. Dessuten har kundene fortalt at de ble overført fra GNP uten å ha samtykket til dette.

Blant annet sa Svenn Magne Brokke, som driver Brokke alpinsenter, at han i sommer fikk en regning på til sammen 251.000 kroner. Ifølge fakturaene var det basert på stipulert forbruk fra 14. juli til 1. oktober. Det er for en periode skisenteret bruker svært lite strøm. Selv mente han at han basert på fjorårets forbruk burde fått en regning på oppunder 10.000 kroner.

Strømleveransene til Brokke ble avsluttet på grunn av manglende betaling, bekreftet Tinde overfor DN.

Forbrukertilsynet sa til DN i august at bakgrunnen for at det undersøker om det er begått lovbrudd, er overføringen av kundene, praksis med forskuddsbetaling, og oppsigelse av kunder.

Tinde-sjef Henriksen sa tidligere til DN at høye regninger skyldes data selskapet hadde mottatt fra systemleverandøren, og kalte Forbrukerrådets påstand om at selskapet kvittet seg med kunder som satt med gode fastprisavtaler «grunnløs.» Han sier også at selskapet ikke har endret avtalevilkårene.

GNP-sjef Sveva har tidligere uttalt at han er trygg på at selskapet har anledning til å overføre kunder slik det har gjort.

GNP Energy ble i desember 2020 notert på den norske børsen Euronext Growth. Nøstdahl eier 58 prosent av selskapet, og er i dag selskapets største eier. Med på eiersiden er også investor Arne Fredly.

Rekordresultat

GNP fikk i første halvår et resultat før skatt på 155,4 millioner kroner. Det er 153,6 millioner kroner bedre enn i samme periode i fjor.

«Den viktigste årsaken til resultatfremgangen er realisering av finansielle strømposisjoner som med den høye strømprisen har gjort disse spesielt verdifulle,» skriver selskapet. Omsetningen i første halvår var på over 750 millioner kroner, vel 520 millioner kroner mer enn i første halvår i fjor.

Ved å kvitte seg med makspriskundene, har altså GNP kunnet selge posisjonene selskapet tok i markedet knyttet til nettopp disse kundene – og ta gevinsten selv.

«Etter salg av kundeporteføljene i Sverige og Norge er det vesentligste av konsernets eksponering knyttet til leveringsavtaler med fastpris og takprisavtaler i Sverige og Norge opphørt», skriver selskapet. «GNP Energy har posisjonert seg godt i forhold til at kundeporteføljene nå i all hovedsak består av kundekontrakter med spot eller variabel pris. Selskapet har minimalt med leveringsforpliktelser til priser som ligger under markedspris.»

På spørsmål til konsernsjef Gisle Sveva om ikke storgevinsten selskapet nå får ved å selge posisjonene er en fordel de tidligere makspriskundene var ment å nyte godt av, svarer han:

– Det er delvis riktig, men det er mer komplisert enn som så. Det har vært vanskelig å sikre områdepriser det siste året, så dersom vi hadde hatt de samme kundene med de samme avtalene, ville vi stått overfor de samme utfordringene som i fjor. Spørsmålet er om vi ville vært i stand til å levere de lave maksprisene fremover uansett, sier Sveva.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.