Artikkelen er oppdatert lørdag kveld med uttalelser fra Golar LNG, som sier Golar ikke er utelukket fra anbudsprosessen, og fortsatt er i dialog med Petrobras.

Det brasilianske statsoljeselskapet Petrobras har utelukket det Golar LNG-deleide selskapet Golar Power fra konkurransen om en stor kontrakt. Årsaken er at sjefen for selskapet er mistenkt for korrupsjon og hvitvasking, skriver oljeavisen Upstream.

Petrobras viser ifølge avisen til hensyn til styring, risiko og regeloverholdelse.

Golar Power var før mistankene underveis til å bli børsnotert under navnet Hygo Energy Transitions.

Det er en kontrakt på å drive en terminal for å gjøre om flytende naturgass (lng) mottatt fra gasstankbåter til gass igjen i Bahia-delstaten i Brasil som Golar-selskapet utelukkes fra. Gassen skal etter regassifiseringen inn på gassrørledningsnettet på land i Brasil. Slike kontrakter går over mange år og omfatter store volumer. Anlegget skal ifølge Upstream kunne håndtere inntil 20 millioner kubikkmeter gass per dag.

Forretningsmannen Tor Olav Trøim er styreleder og fjerde største eier i Golar LNG, som eier halve Golar Power.

- Fortsatt i dialog

Driftsdirektør (COO) Øistein Dahl i Golar Management, som er selskapet som står for styringen av Golar LNG, skriver i en tekstmelding lørdag at selskapet ikke er utelukket.

"Vi er ikke utelukket, men beslutningen er utsatt fra Petrobras' side på grunn av anklagene mot Antonello", skriver han.

På videre spørsmål om en uttalelse fra Petrobras der det heter at Golar Power er definert som høy "integritetsrisiko", som "impliserer" at selskapet er diskvalifisert fra budprosessen, svarer Dahl:

- Vel. Vi er fortsatt i en dialog med PB.

– Grunnløse påstander

Golar Power-sjefen Eduardo Antonello er mistenkt av den brasilianske statsadvokaten for korrupsjon og hvitvasking fra sin tid som konserndirektør i riggselskapet Seadrill.

Eduardo Antonello er mistenkt for hvitvasking og korrupsjon i Brasil fra sin tid i riggselskapet Seadrill. Det gjør at selskapet han nå leder kastes ut av kampen om en kontrakt i Brasil.
Eduardo Antonello er mistenkt for hvitvasking og korrupsjon i Brasil fra sin tid i riggselskapet Seadrill. Det gjør at selskapet han nå leder kastes ut av kampen om en kontrakt i Brasil. (Foto: Governo de Sergipe)

Anklagene spores tilbake til den svært omfattende korrupsjonsskandalen som ble rullet opp i Brasil i 2014, i det som ble kalt «operasjon bilvask». Antonello anklages for å ha mottatt rundt fire millioner amerikanske dollar av bestikkelser som statsadvokaten mener totalt var 40 millioner amerikanske dollar. Nå har statsadvokatene frosset Antonellos bankkontoer, i tillegg til bankkontoene til andre personer som etterforskes.

– Jeg beklager, men jeg kan virkelig ikke kommentere dette nå. Det er en pågående etterforskning. Jeg håper alt vil bli ordentlig klarlagt i løpet av etterforskningen, har Eduardo Antonello sagt til DN.

Det er ikke tatt ut noen tiltale i saken, og den brasilianske statsadvokaten har så langt bare fått retten med på å gjøre beslag og etterforskningssteg.

Ifølge Upstream uttaler hans forsvarere at han vil bevise sin uskyld, og påstandene mot ham er ifølge dem basert på opplysninger fra personer som i såkalte plea bargains, altså rettslige forlik, har erkjent straffskyld. Forsvarerne mener påstandene er helt grunnløse.

Antonello er i dag en av partnerne helt på toppen av Tor Olav Trøim-eide Magni Partners. De siste årene har Antonello vært utleid fra Magni Partners til lederstillinger først i Tor Olav Trøims gasselskap Golar og deretter i Golar Power.

Trøim har ikke svart på DNs spørsmål om hans verdier og situasjonene rundt selskapene hvor han er så sentral.

Hydro følger med på saken

Hydro signerte i sommer en intensjonsavtale med Golar Power for å erstatte store deler av sin oljebruk på anlegget Hydro Alunorte i Brasil med naturgass.

En beslutning om endelig avtale er ventet innen året er omme, ifølge en uttalelse fra Golar Power .

Avtalen skal hjelpe Hydro nå målet om å kutte egne CO2-utslipp med 30 prosent innen 2020, men er også en svært viktig satsing for Golar Power. Terminalen blir den første nord i Brasil, og er ventet å være operativ fra og med 2022. I en pressemelding fra selskapet opplyser Antonello at terminalen har potensial til å redusere 1,8 tonn LPG-ekvivalenter av LPG, diesel, olje og kull.

Hydro ønsker ikke å kommentere hvorvidt Petrobas' sin beslutning påvirker deres forestående avtale med Golar Power.

– Vi følger med på saken rundt Golar Power og informasjonen som nå kommer frem rundt selskapets leder. Det er for tidlig å si om det vil påvirke samarbeidet og intensjonsavtalen som vi signerte med Golar Power i juli, skriver pressesjef Halvor Molland i en epost.

Børsnotering

Golar Power er i ferd med å bli børsnotert separat under navnet Hygo Energy Transition. Golar LNG meldte nylig at Antonello har bedt om og fått permisjon fra Hygo for å konsentrere seg om straffesaken mot ham. Selskapet understreker at mistanken knytter seg til forhold før hans tid i Golar og Hygo.

Hygo er eid 50/50 av Stonepeak Infrastructure Partners og Golar LNG. Selskapet skulle hente inn 4,4 milliarder kroner og børsnoteres i USA.

Golar LNG-aksjen er halvert på Nasdaq-børsen etter at korrupsjonsmistanken mot Antonello ble kjent, og det er uklart om Hygo-børsnoteringen blir gjennomført som planlagt.

Dersom noteringen ikke gjennomføres vil Trøim og Antonello og andre sentrale personer i selskapet også gå glipp av en bonus på inntil 98,7 millioner dollar, eller 936 millioner kroner – som var knyttet til en vellykket notering.

Mens Golar LNG-aksjen har falt på Nasdaq-børsen, har konkurrenten BW Group plukket aksjer i selskapet, skriver shippingavisen TradeWinds. Selskapet, som kontrolleres av Sohmen-Pao-familien, eier nå nesten seks prosent av selskapet.

Hygo inngikk i sommer også en kontrakt med Hydro for en annen regassifiseringsterminal, også denne i Brasil – men i delstaten Barcarena der Hydro driver sitt Alunoterte-aluminaraffineri.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.