Onsdag ble det avgjort at det tyske energiselskapet RWE skal bygge Danmarks hittil største grønne prosjekt – en havvindmøllepark som har fått tilnavnet Thor og som skal befinne seg utenfor Thorsminde på vestkysten av Jylland.

I konkurranse med blant annet danske Ørsted, svenske Vattenfall og et Total Energies-ledet konsortium var det imidlertid den tyske giganten som sikret seg kontrakten. Derimot ble ikke RWE valgt fordi de hadde det beste anbudet, men rett og slett fordi de vant en loddtrekning som ble avholdt onsdag.

– Thor blir ikke bare Danmarks hittil største havvindmøllepark, men også en av verdens største parker, og vil være med på å løfte Danmark inn i en ny tid, sier klimaminister Dan Jørgensen i en pressemelding ifølge avisen Berlingske.

Parken blir dessuten den første til å ikke motta statsstøtte, og skal kunne forsyne en million danske husstander med strøm. Etter planen skal den stå ferdig i 2027.

Investeringskostnadene skal ifølge Berlingske være anslått til å ligge på mer enn 15 milliarder danske kroner.

Betaler milliarder

Totalt var det seks selskaper eller konsortier som tilbød seg å bygge vindmølleparken til den fulle kapasiteten på 1000 megawatt, og til den laveste mulige strømprisen på 0,01 danske øre.

Det ble avgjort ved en loddtrekning fordi alle tilbyderne hadde et anbud på maks kapasitet til den laveste prisen.

Berlingske skriver at prosjektet vil bli en gullgruve for den danske stat når strømmen begynner å flyte, grunnet kontraktsmodellen som er valgt. «Contract for Differences» går ifølge avisen ut på at når markedsprisen på strøm er under budprisen, vil staten betale differansen til selskapet som har oppført parken.

Hvis markedsprisen på strøm er over budprisen skal imidlertid selskapet bak parken betale differansen til staten. Gitt at budprisen er på 0,01 danske øre vil altså RWE betale opptil 2,8 milliarder danske kroner, skriver Berlingske. Etter at denne summen er betalt vil overskuddet gå i lommen på RWE i opptil 30 år.

Matchet budet

Danske Ørsted sier til avisen at de ergrer seg over å ha tapt loddtrekningen.

– Vi matchet det vinnende budet, så vi er naturligvis skuffet over at loddtrekningen ikke gikk vår vei, sier regiondirektør Rasmus Errboe i en skriftlig uttalelse til Berlingske.

Loddtrekningen ble gjennomført i regi av direktoratet Energistyrelsen og under oppsyn av en uavhengig revisor, samt Kammeradvokaten. Sistnevnte er den danske statens faste advokat. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.