Audun Martinsen, analysesjef for offshore service­tjenester i rådgivningsselskapet Rystad Energy, sier til Sysla at land som Tyskland, Storbritannia og Danmark leder an i utbyggingen globalt, mens utviklingen i Asia ventes å skyte fart.

Investeringene på norsk sokkel, primært fra Hywind Tampen-prosjektet, vil ligge på ni milliarder. Det skal gi strøm til oljeplattformene Gullfaks og Snorre.

Må være med nå

Relativt sett er havvind lite foreløpig, sammenlignet med investeringene i olje og gass, men skal Norge henge med må de være med allerede nå.

Martinsen trekker frem Kværner, ABB, Aibel og Subsea 7-selskapet Seaways som eksempler på leverandører fra Norge som kan være aktuelle.

Ifølge IEAs anslag går rundt 15–20 prosent av kostnadene i hvert havvindprosjekt til installasjonen, 20–25 prosent til fundamenter, 20–30 prosent til kabler og 30–40 prosent til selve turbinene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.