Den danske offshore-giganten Ørsted nedjusterte nylig sine langsiktige økonomiske forventninger på grunn av ny kunnskap om to vind-fenomener i vindmølleparker, skriver Danske Ingeniøren.

De to vind-fenomenene kalt blockage-effekten (blokkering) og wake-effekten (vindskygge) har større effekt på energiproduksjonen enn tidligere antatt.

Begrepene beskriver ifølge Ingeniøren hvordan vindmøller i en vindmøllepark både lager vindskygge for hverandre innbyrdes og for hele vindmølleparken. Noe som betyr at man har overvurdert vindmølleparkens energiproduksjon – både historisk og fremtidig.

Ørsted-aksjen falt så mye som åtte prosent på børsen etter meldingen.

Effekten av vindskygge er godt kjent fra tidligere, mens blokkering er mindre kjent og forstått. Blokkering oppstår fra at vinden bremser opp når den nærmer seg vindturbinene. Det er ifølge selskapet en individuell blokkeringseffekt for hver turbin og en samlet effekt for hele vindparken som er større enn de individuelle effektene. Fenomenet blokkering forekommer også mellom nærliggende vindparker.

Nye modeller

Kunnskapen om overvurdering av energiproduksjonen har Ørsted fått fra et prosjekt som innebar avansert analyse av variabler som påvirker produksjonen.

Selskapet har utviklet nye simuleringsmodeller for å forutsi produksjonen, og det er disse modellene som antyder at produksjonsprognosene undervurderer den negative effekten av blokkering og vindskygge.

Ørsted innrømmer at selskapet trenger å gjøre mer arbeid for å forstå effektene bedre og komme med potensielle løsninger som kan føre til forbedringer i utformingen av fremtidige vindmølleparker.

Bransjeanalytikere er stor sett enige om at Ørsteds nye funn er viktig, men at det ikke gjør havvind mindre attraktiv for investorer, skriver Riviera.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.