Italienske Eni har vært hjemsøkt av kritikk og problemer knyttet til utbyggingen av Goliat-feltet i Barentshavet. Overskridelsene er kommet opp i nærmere 20 milliarder kroner, og prosjektet var mer enn to år forsinket da det ble satt i drift i mars 2016.

Nå slår det italienske selskapet sammen selskapets norske virksomhet med det HitecVision-eide Point Resources. Point Resources er et resultat av fusjonen mellom de mindre oljeselskapene Spike Exploration, Pure og Core Energy.

I fjor ble Exxons norskopererte felt kjøpt for nærmere åtte milliarder kroner av HitecVision. Stavanger-baserte HitecVision er Norges største oppkjøpsfond med en forvaltningskapital på 45 milliarder kroner.

– Dette er et stort skritt i Enis strategi med å styrke tilstedeværelsen i OECD-land med fortsatt oppstrømspotensial, som Norge, heter det i en uttalelse fra Enis italienske toppsjef Claudio Descalzi.

– Vi er stolte av å bringe sammen to lete- og produksjonsselskaper som hver har en historie tilbake til starten av vår olje- og gasshistorie, sier Ole Ertvaag i HitecVision i pressemeldingen. Ertvaag er toppsjef i HitecVision.

Philip Hemmens, sjef for Eni i Norge, blir styreleder i det nye selskapet.
Philip Hemmens, sjef for Eni i Norge, blir styreleder i det nye selskapet. (Foto: Tomas Larsen)

Fjerde størst på sokkelen

Det nye sammenslåtte selskapet vil bli en gigant på norsk sokkel med en produksjon på rundt 180.000 fat dagen. Det vil gjøre selskapet til den fjerde største aktøren på norsk sokkel etter Equinor, statlige Petoro og franske Total.

Til sammenligning har Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker BP en produksjon på rundt 140.000 fat dagen. I meldingen fra Eni og HitecVision er det ikke opplyst noe om verdier av selskapet, men til sammenligning er Aker BP verdsatt til nærmere 110 milliarder kroner på Oslo Børs.

Det er første gang det delvis statseide italienske selskapet skiller ut en virksomhet i et land i et selvstendig selskap. Men trolig er de siste års store problemer rundt utbyggingen av Goliat-feltet en medvirkende årsak til etableringen av det nye selskapet som får det norske navnet Vår Energi.

Det er oljeveteranen Kristin F. Kragseth som har en lang karriere i Exxon som blir toppsjef i det nye selskapet, mens Enis norske sjef Philip D. Hemmens blir styreleder i det nye selskapet.

65 milliarder kroner i nye prosjekter

Det er store beløp som nå skal investeres i en rekke prosjekter i det nye selskapet. Til sammen skal det investeres 65 milliarder kroner de neste fem årene i ti ulike prosjekter. Etter 2023 er det anslått en produksjon i det nye selskapet på rundt 250.000 fat dagen. Til sammenligning har giganten Equinor en samlet produksjon i Norge og internasjonalt på vel to millioner fat dagen.

Selv om Eni er mest kjent for skandaleprosjektet Goliat, har selskapet en lang historie i Norge tilbake til Ekofisk-feltet. Selskapet er operatør for to felt i produksjon og har eierandeler i til sammen 55 lisenser på norsk sokkel.

Milliarder fra private equity

Sammenslåingen mellom Enis norske virksomhet og HitecVisions Point Resources er et nytt eksempel på at oppkjøpsselskaper finner det attraktivt å investere på norsk sokkel. Like før helgen ble det klart at det britiske oljeselskapet Neptune som er eid av oppkjøpsfond, kjøper tyske VNG.

Neptune har tidligere kjøpt Engies norske virksomhet. Den russisk-ukrainske oligarken Mikhail Fridmans har investert stort i DEA som ventes å sluttføre en fusjon med tyske Wintershall i andre halvår. Også en rekke mindre oljeselskaper på norsk sokkel er finansiert av internasjonale oppkjøpsfond.(Vilkår)

På kjøkkenbenken: Eggmaster
Mathias Steinbru prøver en Eggmaster.
01:19
Publisert: