Det var onsdag formiddag nyheten sprakk om at det Stavanger-baserte oppkjøpsfondet Hitecvision kjøper den amerikanske giganten Exxons norske opererte felt. Etter det DN har grunn til å tro, legger Hitecvision nærmere åtte milliarder kroner på bordet for oljefeltene Exxon styrer, samt hovedkontoret på Sandnes og 300 ansatte i den norske administrasjonen.

Det er det Hitecvision-eide oljeselskapet Point Resources som er den formelle kjøperen.

Strategen bak er likevel Hitecvision-sjef Ole Ertvaag. 

– Jeg har vært toastmaster, sier Hitecvision-sjef Ole Ertvaag om sin rolle i forbindelse med oppkjøpet av oljefeltene Exxon styrer på norsk sokkel. 
– Jeg har vært toastmaster, sier Hitecvision-sjef Ole Ertvaag om sin rolle i forbindelse med oppkjøpet av oljefeltene Exxon styrer på norsk sokkel.  (Foto: Tommy Ellingsen)

«Prosjekt Dina»

Det var i fjor sommer den første henvendelsen kom til Ertvaag. Private equity-selskapet som har spesialisert seg på olje- og gassinvesteringer, ble invitert til å by på Exxons norske produserende felt. En prosjektgruppe ble satt ned ledet av Hitecvision-mannen Jan Harald Solstad. Kodenavnet var «prosjekt Dina».

Dette var sjansen Hitecvision hadde lett etter siden oljeprisen stupte. Den gamle modellen selskapet hadde tjent milliarder på, var død som forretningsmodell. I årevis hadde Hitecvision startet opp leteselskaper, gjort oljefunn og solgt selskapene videre med milliardfortjeneste. Etter at oljeprisen kollapset i 2014, forsvant kjøperne fra markedet. 

Igjen satt Hitecvision med tre oppstartsselskaper, Pure, Core og Spike. Løsningen ble å slå dem sammen til ett selskap under navnet Point Resources. Planen ble nå å bygge størrelse på egen hånd fremfor å satse på raske videresalg. 

– Vi har etablert en rekke oljeselskaper siden vi etablerte Hitecvision i 2002. Oljeprisfallet tvang oss til å tenke nytt. Det var ikke nok bare å finne olje. Vi måtte få solgt selskapene også, sier Ertvaag.

Røkke forbildet

Kjell Inge Røkke var rollemodellen Ertvaag ville kopiere. Han ville skape et mellomstort norsk oljeselskap slik Kjell Inge Røkke hadde gjort med en serie offensive oppkjøp, senest av BPs norske oljevirksomhet i fjor.

– Det var klart for oss at vi måtte vokse. Vi måtte bli et mellomstort nytt norsk oljeselskap slik Kjell Inge Røkke og BP har gjort med Aker BP. Verdiene ligger i produksjon av olje, sier Ertvaag.

– Det Røkke og Aker fikk til, først med kjøpet av Marathon og siden med BP, var en fantastisk transaksjon, sier han.

Etter kjøpet av Exxon-feltene har Point Resources nå en dagproduksjon på drøyt 60.000 fat olje. Aker BP har dobbelt så mye. Men Ertvaag og kompani er ikke ferdig. Fortsatt har han rundt 20 milliarder kroner til rådighet i de to siste investeringsfondene. 

Signert i Oslo

Torsdag ble Exxon-avtalen signert hos advokatfirmaet Schjødt i Stavanger. Ertvaag var i møter med kunder i sveitsiske Zürich.

I Point Resources-lokalene på Aker Brygge er stemningen høy. 

– Nå får vi en solid produksjonsbase i bunn for å investere 20 milliarder kroner de neste fem årene, sier fungerende toppsjef Jan Harald Solstad, der han viser DN rundt sammen med nestsjef Thomas Bjørgo. 

– Hitecvision har planer om å sitte lenge i Point. Selskapet blir et av hovedsatsingsområdene. Hitecvision er forberedt på å sitte som eier til langt innpå 20-tallet.

Store geologiske kart ligger ut over bordet i pauserommet. Utenfor Solstads kontor står et fotballspill. Han har ikke hatt mye tid til å bruke det. De beskriver transaksjonen som komplisert. Point overtar Exxon-bygningen på Forus, 300 ansatte, fjerningsforpliktelser og store fremtidige investeringsbehov. 

Oljefeltene det er snakk om, er i hovedsak Balder og Ringhorne, som Point Resources uvanlig nok blir heleiere av. 

Ingen av partene ønsker å kommentere prisen på eiendelene, men etter det Dagens Næringsliv forstår, er transaksjonen i størrelsesorden én milliard dollar, rundt 8,4 milliarder kroner. Det er ingen gjeld knyttet til eiendelene, noe som gjør transaksjonen til den største transaksjonen noe norsk private equity-selskap har gjennomført. 

Det har vært en rekke rykter om mulige andre budgivere til Exxons portefølje. Mange er finansielle aktører. Carlyle med sitt oljeselskap Neptune har vært nevnt. Det samme er Aker BP. Også Letter One skal ha sett på feltene, som krever store investeringer i fortsettelsen.

Solstad snakker om å bruke 6–8 milliarder kroner på Balder og Ringhorne for å sikre et liv frem mot 2040. Nye brønner skal bores for å stanse produksjonsfallet, som er ganske bratt i feltene som har vært i drift siden 1999 og 2003. 

Utenfor vinduet på Aker Brygge reiser det nye Nasjonalmuseet seg. Solstad flirer ved tanken på at her får oljemilliardene bein å gå på. Fremover har han tenkt å skaffe nye oljemilliarder for nasjonen: 

– Det gjør vi med glede!

Drømmen

På telefon fra Zürich snakker Ertvaag om kjøpet i lyriske vendinger. 

– Jeg tror at første gangen jeg tenkte på Exxon var jeg ti år gammel. Jeg er født og oppvokst i Stavanger. Når du driver med olje og gass, er det ingenting som er høyere på adelskalenderen enn Exxon. Balder-lisensen som vi nå kjøper, er den første lisensen på norsk sokkel.

– Det høres nesten ut som et trofé?

– Det å teame opp med den som topper rankingen er for meg stort. Det er en drøm, sier Ertvaag.

– Dere skal realisere verdier etter seks til åtte år. Er det den typen langsiktighet norske myndigheter behøver på norsk sokkel?

– Vi kan ikke skape verdier uten å gjøre vitale forbedringer. Hvis vi klarer å skape verdier, er det positivt for Norge og for norske skattemyndigheter, sier Ertvaag, og legger til:

– Så får oljeprisen bestemme hvor rike vi blir.

Så får oljeprisen bestemme hvor rike vi blir
Hitecvision-sjef Ole Ertvaag

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert: